osudili nezavisne medije

Srbijanski državni vrh u strahu od napada: "Neka se pripremi Vučić..."

Milorad Dodik i Aleksandar Vučić Foto: Afp
Nakon atentata na Donalda Trumpa vrh srbijanske politike upozorio je na mogućnost napada na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Oštro su osudili nezavisne medije zbog širenja mržnje.

Potpredsjednik srbijanske Vlade Aleksandar Vulin zatražio je da se podignu mjere sigurnosti za predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovu obitelj nakon neuspješnog atentata na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Vulin je svoj zahtjev opravdao zbog toga što je u posljednjih nekoliko mjeseci izveden atentat na slovačkog premijera Roberta Fica te je poginuo iranski predsjednik Ebrahim Raisi. Dodao je kako nije slučajnost da su se obojica "zalagala za drukčiji svijet i mir u Ukrajini".

"Neka se pripremi Vučić i svi koji imaju hrabrosti boriti se za slobodu. Pokušaj ubojstva bivšeg predsjednika Trumpa je izraz dozvoljene i potaknute mržnje, iste one koja se potiče i slobodno iskazuje prema Vučiću i Srbiji", rekao je Vulin, a prenosi Nova.rs.

Pročitajte i ovo Tih i povučen VIDEO Otkrili detalje o atentatoru: Često su ga maltretirali, nije uspio ući u školski streljački tim...

Osim Vulina, još jedan srpski potpredsjednik povukao je paralelu između Trumpa i Vučića. Ivica Dačić, ministar policije i potpredsjednik Vlade, rekao je da je atentat na bivšeg američkog predsjednika žalostan i tragičan dokaz kampanje mržnje, prijetnje i dehumanizacije jednog čovjeka.

"Nešto slično događa se i u Srbiji kroz napade na predsjednika Vučića i njegovu obitelj", rekao je Dačić.

Na atentat se osvrnula i predsjednica Skupštine Ana Brnabić. Iskoristila je napad na bivšeg američkog predsjednika kako bi uputila molbu srbijanskoj eliti i njihovim nezavisnim medijima. Tražila ih je da se zamisle o "mogućim posljedicama mržnje koju svakodnevno potiču".