Ogromna eksplozija

Što su to Rusi bacili na Vovčansk? Internet gori: Upotrijebili su "Oca svih bombi"

Vovčansk, ilustracija Foto: Afp
Ruski blogeri podijelili su video ruskog napada na Vovčansk, a neki od njih tvrde da je na ukrajinski grad bačena bomba FOAB-9000, najsnažnije nenuklearno oružje na svijetu. No drugi ipak tvrde da se radi o termobaričnoj bombi FOAB-1500, koja je ipak znatno manje razorna. Službene potvrde nema.

Snimka ogromne eksplozije u središtu ukrajinskog grada Vovčanska u Harkivskoj oblasti pojavila se na internetu. Ruske vojne snage kažu da su koristile iznimno snažnu bombu, a na društvenim mrežama počelo se nagađati o korištenju rijetko viđene bombe, za koju neki tvrde da je najjače termobaričko oružje ODAB-9000.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

Vjeruje se da je ODAB-9000 najmoćnija ruska termobarička bomba, dizajnirana za stvaranje masivnog udarnog vala koji može uzrokovati golema razaranja na velikom području, prenosi Kyiv Post. To moćno oružje učinkovito je u uništavanju zgrada i bunkera. Iako se zna da postoji, ODAB-9000 se smatra eksperimentalnim oružjem, jer je testirano samo jednom 2007. godine i nije potvrđeno kao dio standardnog ruskog arsenala. Ta supermoćna vakuumska bomba naziva se još i "Otac svih bombi", a sumnju da je upravo to oružje upotrijebljeno u Vovčansku izrazila je specijalizirana ukrajinska vojna stranica Defense Express

Kako je objašnjeno, u svom izvornom dizajnu, bomba se izbacuje izravno iznad cilja, a izbacuju je strateški bombarderi poput Tu-160, Tu-95 ili Tu-22M3. Raspoređivanje takvog oružja u sadašnjim uvjetima je, navodi se, malo vjerojatno jer bi gotovo sigurno dovelo do gubitka ruskog bombardera zbog ukrajinskih projektila zemlja-zrak, odnosno sustava protuzračne obrane. Jedini poznati slučaj da je Ruska Federacija koristila Tu-22M3 za bacanje bombi bio je u opsadi Mariupolja, gdje je rizik za zrakoplov bio minimalan zbog ograničenih prijetnji ukrajinske protuzračne obrane.

Kako se navodi, prema proturječnim izvješćima čini se da snimka napada na Vovčansk ipak prikazuje eksploziju navođene bombe u klasi od 1500 kg ili 3000 kg, što bi sugeriralo da je vjerojatnije da je korišten navođeni FAB-3000 ili, kako piše Defense Ekspress, manja termobarička bomba ODAB-1500, a ne ODAB-9000. Iako su obje te bombe vrlo razorne, ODAB-1500 ima znatno nižu snagu u usporedbi s ODAB-9000.

Pročitajte i ovo "Građani ne trebaju strahovati" Susjedna zemlja podiže osiguranje vojnih objekata i tvornica streljiva: "Svjedočimo eskalaciji..."

Pročitajte i ovo VELIKA ŠTETA FOTO Ogromni krateri: Pogledajte slike uništenja u Izraelu nakon iranskog raketnog napada