Neugodno iznenađenje u Moldaviji

Veliki obrat: "Kriminalne skupine i strane sile napale su našu zemlju desecima milijuna eura, lažima i propagandom"

Maia Sandu Foto: Afp
Glasanje je proteklo u sjeni optužbi za rusko uplitanje u izbore i kupovinu glasova.

Polovica Moldavaca glasala je za na nedjeljnom referendumu o aspiracijama zemlje za članstvo u EU-u, pokazali su privremeni rezultati, što stavlja malu zemlju razvučenu između Istoka i Zapada na put prema pridruživanju jedinstvenom tržištu unatoč pritisku Rusije.

U ponedjeljak u tri sata ujutro po GMT-u s 97,66 posto prebrojanih glasova 50 posto Moldavaca glasalo je za, prema rezultatima objavljenim na internetskoj stranici moldavskoga središnjeg izbornog povjerenstva. Konačni rezultat ipak je neizvjestan.

Nekoliko sati ranije djelomični rezultati pokazali su da 57 posto nije spremno odlučiti se za pridruživanje EU-u. Analitičari kažu da su glasački listići većinom proeuropske dijaspore prebrojeni pri kraju, što je kampanji za dalo poticaj u posljednjem trenutku.

Premda su daleko od velikog uspjeha, rezultati idu u prilog sadašnjoj proeuropskoj predsjednici Maiji Sandu, koja se kandidirala na nedjeljnim izborima kako bi zadržala svoju dužnost. Rano u ponedjeljak s ​​97,7 posto prebrojanih glasova ona osvaja 41,91 posto glasova.

Referendum i predsjednički izbori smatraju se testom spremnosti duboko podijeljene zemlje da zadrži bliske veze s Rusijom ili da se upusti u potencijalno dugotrajan proces pridruživanja Europskoj uniji.

Glavni suparnik Sandu na predsjedničkim izborima, bivši glavni tužitelj Aleksandr Stoianoglo, dobio je 26,32 posto glasova, čime se pripremaju uvjeti za drugi krug 3. studenoga u toj siromašnoj bivšoj sovjetskoj jugoistočnoj europskoj zemlji.

Glasanje ide u drugi krug ako nijedan kandidat ne prijeđe brojku od 50 posto.

U izjavi Moldavcima Sandu je kasno u nedjelju rekla da postoje "jasni dokazi" da su kriminalne skupine koje rade zajedno sa stranim silama neprijateljski raspoloženim prema interesima Moldavije nastojale kupiti 300.000 glasova, što je nazvala "prijevarom bez presedana". "Cilj im je bio potkopati demokratski proces. Namjera im je bila širiti strah i paniku u društvu... Čekamo konačne rezultate, a mi ćemo odgovoriti čvrstim odlukama", rekla je.

Uoči glasanja iznesen je niz optužbi za miješanje u izbore protiv odbjeglog tajkuna Ilana Shora, koji živi u Rusiji. Moskva je zanijekala miješanje, a Shor poriče optužbe.

Ranije ovog mjeseca moldavska policija optužila je Shora, koji je u odsutnosti zatvoren zbog prijevare i krađe, da je pokušao platiti mrežu od najmanje 130.000 birača da glasaju protiv i podrže "našeg kandidata" na izborima.

Shor je na društvenim mrežama otvoreno ponudio da će platiti Moldavcima da uvjere druge u to da glasaju na određeni način i rekao kako je to legitimna upotreba novca koji je on zaradio.

U ranim jutarnjim satima u ponedjeljak rekao je da su Moldavci glasali protiv referenduma. "Danas ti čestitam, izgubila si bitku", dodao je obraćajući se Sandu jednostavno kao Maia.

Uoči glasanja moldavske vlasti uklonile su internetske izvore za koje su tvrdile da sadrže dezinformacije, objavile da su otkrile program u Rusiji za obuku Moldavaca da organiziraju masovne nemire i pokrenule kaznene slučajeve protiv Shorovih saveznika.

Sandu je u noći na ponedjeljak osudila "napad bez presedana na demokraciju". "Kriminalne skupine, djelujući u dogovoru sa stranim silama, neprijateljskim prema našim nacionalnim interesima, napale su našu zemlju desecima milijuna eura, lažima i propagandom" kako bi "zarobile našu zemlju u neizvjesnosti i nestabilnosti", rekla je europski orijentirana predsjednica novinarima u Kišinjevu, prenosi AFP.

Trenutačni rezultat neugodno je iznenađenje u taboru sadašnje predsjednice jer su ankete uoči izbora davale preko 60 posto pozitivnom stajalištu na referendumu.  

Šefica države u odlasku Maia Sandu, koja je okrenula leđa Moskvi nakon invazije na susjednu Ukrajinu i donijela kandidaturu svoje zemlje u Bruxelles, raspisala je taj referendum kako bi potvrdila svoju strategiju.

Moldavija je već na vratima EU-a službenim otvaranjem pristupnih pregovora u lipnju, no unatoč tome dugo vremena je razapeta između dva tabora.

Maia Sandu, prva žena koja je 2020. zauzela najviše položaje, bivša ekonomistica Svjetske banke s reputacijom nepotkupljivosti, u četiri je godine postala vodeća europska ličnost u zemlji.

Pročitajte i ovo Dijele se kazne Stiglo je vrijeme za zamjenu ljetnih guma zimskima: "U Njemačkoj uvedeni novi propisi - pripazite!"

Pročitajte i ovo Istraga u tijeku Policija se oglasila zbog eksplozije: Zagrepčane uznemirila glasna detonacija