Devastirali vrijedno nalazište

Pljačkaši tražili blago u Hercegovini: Nevjerojatno čime su ga pokušali pronaći i pritom oskvrnuli baziliku

Ostaci bazilike, ilustracija Foto: Paun Paunovic/Cropix
S teškim strojem prekopan je i devastiran arheološki lokalitet Crkvina kod Tomislavgrada gdje su ranije otkriveni ostaci ranokšćanske bazilike i grobnica, a počinitelji su najvjerojatnije bili moderni pljačkaši u potrazi za navodnim blagom.

Kako je za lokalne medije potvrdio kustos Franjevačkog muzeja u Tomislavgradu, arheolog Stipan Dilber, uništen je značajan dio arheoloških slojeva, ostaci konstrukcija i grobovi pokojnika unutar ranokršćanske bazilike. Bager je oštetio i zid bazilike, precizirao je Dilber. 

Ovo nije prvi put da je devastiran taj arheološki lokalitet. Ranije tijekom godine nepoznati počinitelji su također vršili ručna iskapanja koristeći detektor metala u potrazi za dragocjenostima

Budući da postoje predaje o grobu u kojem se krije blago na lokalitetu Crkvine, najvjerojatnije je to bio motiv da se teškim strojem ošteti lokalitet. 

Kustos Dilber je razočaran odnosom vlasti prema arheološkim nalazištima. 

"Institucije koje bi trebale sprječavati pljačku su usporene, sve što možemo je u medijima upozoravati, ali ljudi moraju shvatiti da oni koji su zaljubljeni i kolekcionari, ne mogu iskopati arheološka nalazišta, za takvo nešto su jedini licencirani arheolozi, a ne kojekakvi kauboji s detektorima", upozorio je kustos Franjevačkog muzeja u Tomislavgradu. 

Pročitajte i ovo nova porezna reforma Ministar otkrio tko će sve morati plaćati porez na nekretnine, a tko može biti oslobođen: Objavio koliko će se plaćati za apartmane

Pročitajte i ovo Vatikan za Bektaše Balkanska zemlja osniva muslimansku državu usred glavnoga grada, imat će putovnice, ali i tajnu službu: "I mi imamo neprijatelje"