u Bosanskoj Krupi

Maloljetnik koji je nožem ubio policajca prije napada objavio je poruku

Policijska postaja u Bosanskoj Krupi gdje je jedan policajac ubijen, drugi teško ranjen Foto: Dejan Rakita/Pixsell
Maloljetni ubojica policajca u BiH povezan s vehabijama.

Maloljetnik koji je prošlog tjedna u Bosanskoj Krupi u BiH ubio jednog i teško ozlijedio drugog policajca na društvenim je mrežama ostavio poruke iz kojih se može zaključiti da mu je motiv za taj zločin bio islamski radikalizam, objavili su u ponedjeljak lokalni mediji.

"Evo moj razlog zašto napadam policiju: podržavanje cionista, želja za EU, ubijanje nevinih muslimana i ubojstvo Jusufa Barčića", napisao je malodobni ubojica čiji napad na policijsku postaju u Bosanskoj Krupi tužiteljstvo istražuje kao čin terorizma.

U prepisci čiji je sadržaj objavio "Dnevni avaz" ubojica je neimenovanom sugovorniku poručio da mu više ne šalje poruke da ne bi "imao policiju za vratom".

Poveznice s radikalizmom

Učenik prvog razreda srednje škole u Bosanskoj Krupi, čiji su inicijali E.S., u prepisci je spomenuo "ubojstvo Jusufa Barčića", što jedna od tema brojnih teorija urote. Po njoj je Barčić, koji je svojedobno bio tretiran kao neformalni vođa vehabijskog pokreta, a smrtno je stradao 2007., zapravo ubijen.

Barčić je automobilom kojim je upravljao udario u stup ulične rasvjete kod Tuzle. Tada je teško ozlijeđen, a unatoč naporima liječnika preminuo je u bolnici. Policija je utvrdila da je uzrok nesreće bila vožnja ne prilagođena uvjetima na cesti.

Dodatnu poveznicu napadača na policiju iz Bosanske Krupe s islamističkim radikalizmom u Upravi policije MUP-a Federacije BiH našli su u činjenici da je njegov stric Ismet Sedić navodno bio pripadnik vehabijskog pokreta.

On je svog nećaka navodno i uveo u taj pokret, čiji pripadnici zagovaraju navodno izvorno tumačenje islama i ne priznaju autoritet svjetovne vlasti.

Međutim, gradonačelnik Bosanske Krupe ustvrdio je u ponedjeljak da stric dječaka koji je u tom gradu prošlog tjedna ubio jednog policajca a drugog teško ozlijedio nije pripadnik vehabijskog pokreta nego "vrijedna i odgovorna osoba" koja nema nikakve veze s kriminalom ili islamskim radikalizmom.

"Odgovorno tvrdimo da Ismet Sedić nikada nije dovođen u bilo kakvu vezu s vehabijskim pokretom niti bilo kakvim drugim oblikom ekstremizma, niti je ikada bio predmet bilo kakvih istražnih radnji policijskih agencija", izjavio je gradonačelnik Armin Halitović.

Ustvrdio je da je Sedić "častan, pošten, uzoran, odgovoran, prije svega čovjek" koji svojim ponašanjem i radom doprinosi pozitivnoj atmosferi i kvalitetnim međuljudskim odnosima.

Gradonačelnik je napisao da se odlučio reagirati da bi zaštitio čast i ugled svog zaposlenika, a građanima Bosanske Krupe uputio je poziv da ne podižu napetosti i oslanjaju se na provjerene informacije.

"Najmanje što u ovim trenucima mi kao građani možemo učiniti jest da im dodatno ne otežavamo ovako tešku situaciju", kazao je gradonačelnik.

Napadaču određen istražni zatvor

Općinski sud u Bosanskoj Krupi napadaču na policajce odredio je jednomjesečni pritvor, a u racijama koje su do sada provedene uhićeno je sedam muškaraca i u tijeku je istraga da bi se utvrdila njihova moguća povezanost s ubojicom.

Mediji su objavili kako je među uhićenima i Hakija Kanurić, profesor na Islamsko-pedagoškom fakultetu u Bihaću.

Iz Tužiteljstva BiH u ponedjeljak su potvrdili da će njima biti predane sve uhićene osobe iz Bosanske Krupe iz Bihaća. Najavili su i da će istraga sada biti proširena i zbog sumnje na financiranje terorizma jer je kod uhićenih tijekom racija pronađen i značajan iznos novca.

Ubijeni policajac Ozren Maran (53) pokopan je u subotu na groblju u Bosanskom Novom, gdje je i živio, dok je njegov ozlijeđeni kolega Avdo Hasanović na liječenju u bolnici u Bihaću i izvan je životne opasnosti.

Pročitajte i ovo je li strah opravdan? Hrvatska strahuje od dana kada će ovaj čovjek izaći iz zatvora! Tko je Srđan Mlađan, brutalni ubojica s Banovine

Pročitajte i ovo Napadač u bijegu Krvava drama u Austriji! Ubijen načelnik općine, ima i ranjenih: Otkriveni mogući motivi