Oštra reakcija susjeda

Anušićeve izjave razbjesnile Mađare, pozvali hrvatskog veleposlanika na razgovor: "Vrijeđa nas"

Peter Szijjarto reagirao nakon izjava ministra Ivana Anušića Foto: Afp
Nakon izjava ministra Ivana Anušića na razgovor je pozvan hrvatski veleposlanik u Mađarskoj. Ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto oštro je reagirao.

Mađarsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na razgovor hrvatskog veleposlanika u Budimpešti zbog nedavnih izjava ministra obrane Ivana Anušića, prenosi u petak mađarska novinska agencija MTI.

Mađarski šef diplomacije Peter Szijjarto u petak je rekao da Mađarska stremi najboljim mogućim odnosima sa svim susjednim državama, uključujući Hrvatsku, te da je stoga "neočekivano da je hrvatski ministar obrane odabrao novu sportsku disciplinu – vrijeđati Mađare”, piše MTI. 

Szijjarto je pozvao hrvatsku vladu da ne uvlači Mađarsku u "unutarnje političke rasprave s predsjednikom” te poručio da se njihov spor mora riješiti "među njima”, bez "vrijeđanja Mađarske”. 

Mađarski ministar govorio je o dvije sporne izjave Anušića. MTI navodi izjavu hrvatskog ministra na saborskom odboru za obranu na kojem je rekao da bi nesudjelovanje hrvatskih časnika u NATO-voj aktivnosti NSATU Hrvatsku učinilo poput Mađarske, te onu u Saboru da "Srbija i Mađarska javno daju potporu Putinu”. 

Hrvatski veleposlanik Mladen Andrlić već je bio na razgovoru u ministarstvu gdje ga je primio zamjenik državnog tajnika odgovornog za regiju, piše MTI. 

Pročitajte i ovo Čeka se reakcija Dramatični navodi Britanaca: "Crta je prijeđena, ovo je sada potencijalno treći svjetski rat"

Pročitajte i ovo Rat na drugom kontinentu Još jedna zemlja zaprijetila: "I mi šaljemo vojnike i obavještajce u Ukrajinu"

Pročitajte i ovo Donosi Provjereno Agonija nakon porođaja, mlada žena jedva je preživjela: "To je kao da čistite ono ljigavo iz sudopera, bilo je jezivo, bio je horor"