Važno područje prijepora

Rusija otvorila stotine vojnih lokacija iz sovjetske ere, Lavrov upozorio: "Branit ćemo svoje interese i u vojnom smislu"

Ilustracija Foto: Getty Images
Rusija je odlučna suprotstaviti se nastojanju Sjedinjenih Država i njihovih saveznika u NATO-u.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov obećao je u intervjuu objavljenom u petak da će Moskva braniti svoje interese na Arktiku i u diplomatskom i u vojnom smislu.

Ruske novinske agencije citirale su Lavrova koji je rekao da je Rusija odlučna suprotstaviti se nastojanju Sjedinjenih Država i njihovih saveznika u NATO-u da organiziraju sve veći broj vojnih vježbi u arktičkoj regiji.

"Vidimo kako NATO intenzivira vježbe u vezi s mogućim krizama na Arktiku", rekao je Lavrov u serijalu pod nazivom "Sovjetski proboj". "Naša zemlja je u potpunosti spremna braniti svoje interese u vojnom, političkom i vojno-tehničkom smislu", dodao je. Agencije nisu dale daljnje citate koji bi ilustrirali Lavrovljevu tvrdnju.

Lavrov je dao svoje komentare u kontekstu nove Pentagonove strategije za Arktik objavljene u srpnju, u kojoj je navedeno ono što je Washington opisao kao pojačanu rusku aktivnost oko Arktika.

U američkom izvješću navodi se da je Rusija ponovno otvorila stotine vojnih lokacija iz sovjetske ere na Arktiku i ukazuje na povećanu suradnju Rusije s Kinom na mineralima i brodskim rutama što bi moglo utjecati na stabilnost u polarnim regijama.

Kada je izvješće objavljeno, rusko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je Sjedinjene Države za poticanje napetosti na Arktiku i odbacilo svaku ideju da bi povećana suradnja s Kinom na tom području mogla utjecati na regionalnu stabilnost.

Pročitajte i ovo Agresivni su kad ih ulove Uigrana ekipa operira po Hrvatskoj i EU-u - glume da su gluhi kako bi izmamili novac: Prevarantica ''pala'' pred kamerom Provjerenog

Pročitajte i ovo Kriza u visokom obrazovanju Nećete vjerovati na koliko fakulteta nije upisan nijedan student! Ovo je dovelo do pada broja studenata...