izdan nalog za uhićenje

Kontroverzni katalonski separatist vraća se u Belgiju: Uspio je pobjeći španjolskoj policiji

Katalonski separatist Carles Puigdemont Foto: Afp
Nakon kratkog posjeta Barceloni, katalonski separatist Carles Puigdemont ponovno se vraća u Belgiju. Za njime je u Španjolskoj izdan nalog za uhićenje.

Katalonski separatist Carles Puigdemont uspio je pobjeći iz Španjolske unatoč tome što je za njim izdan nalog za uhićenje i vratit će se u Belgiju nakon kratkog posjeta Barceloni, rekao je u petak glavni tajnik njegove stranke.

Puigdemont planira nastaviti raditi iz Waterlooa, rekao je glavni tajnik Juntsa, Jordi Turull, za katalonsku radio postaju RAC1. Puigdemont je boravio u Barceloni od utorka navečer, rekao je.

Nakon što je održao kratak govor pred zagovornicima neovisnosti u četvrtak blizu parlamenta, uspio je pobjeći. Dvojica policajaca kasnije su uhićeni pod sumnjom da su mu pomogli da pobjegne.

Pročitajte i ovo Minimalno invazivno Revolucija u splitskoj kirurgiji: Liječnici prvi put u povijesti Hrvatske izveli ovaj zahvat

Puigdemontov odvjetnik rekao je ranije da se on nalazi "izvan Španjolske". Odvjetnik Gonzalo Boye nije rekao je li se Puigdemont vratio u Belgiju gdje je proveo većinu svojeg gotovo sedmogodišnjeg egzila.

Puigdemont će se obratiti javnosti u skoroj budućnosti, rekao je. Puigdemont je pokušao izboriti katalonsku neovisnost 2017. na referendumu koji Španjolska smatra ilegalnim.

Potom je pobjegao iz zemlje skriven u automobilu i većinu vremena proveo u egzilu u Belgiji. Neko vrijeme boravio je i na jugu Francuske. Katalonska policija, koja ga je trebala uhititi, nije očekivala da će nestati odmah nakon govora, po izvješćima.

Pročitajte i ovo U pomoć stigle brodice Drama na moru: Traga se za Britancem koji je ujutro pao s kruzera

Puigdemont je najavio da želi nazočiti izboru prošpanjolskog socijalista Salvadora Ille za novog predsjednika vlade Katalonije u regionalnom parlamentu. No nije u četvrtak došao u parlament jer mu je prijetilo uhićenje zbog uhidbenog naloga koji je raspisao Vrhovni sud u Madridu.

Španjolska je uvela amnestiju za separatiste, ali za Puigdemontom je još na snazi uhidbeni nalog. Optužen je za pronevjeru 2017., kazneno djelo koje nije obuhvaćeno amnestijom.

Pročitajte i ovo Izvanredno stanje VIDEO Rusi raketirali supermarket pun ljudi: Jezivi prizori, puno je mrtvih, mnogi su pod ruševinama