simptomi slični gripi

Novi soj opasne bolesti iz Afrike stigao je u Europu: Kako se prenosi i tko je najranjiviji?

Ilustracija Foto: Getty Images
Nakon što se proširila Demokratskom Republikom Kongo, virusna bolest majmunskih boginja stigla je u Europu. Koliko brzo se širi te koje skupine zahvaća, pročitajte u nastavku.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u srijedu je proglasila svjetsku javnozdravstvenu krizu nakon što se virusna bolest majmunskih boginja proširila na više zemalja u Africi. 

Ovo je drugi put u dvije godine da su to napravili, a praksa nalaže da se kriza najavi kada se bolest širi na nove ili neuobičajene načine, piše Reuters.

U cilju im je sada potaknuti međunarodnu suradnju i financiranje u borbi protiv epidemije - posebice nakon što je prvi slučaj uočeni i u Švedskoj.

Trenutačna epidemija najgora je ikada zabilježena u Demokratskoj Republici Kongo te broji 27.000 slučajeva. Od početka prošle godine, zabilježeno je i više od 1100 smrtnih slučajeva, većinom među djecom.

Simptomi i širenje bolesti

Bolest uzrokuje simptome slične gripi i gnojne lezije. Veći rizik od komplikacija imaju djeca, trudnice i osobe s oslabljenim imunološkim sustavom, poput onih s HIV-om. 

Osim novog oblika bolesti, afričkim kontinentom sad se širi i endemski oblik virusa. Novi oblik virusa izazvao je globalnu zabrinutost jer se čini da se brzo širi i da se o njemu malo zna.

Prenosi se seksualnim kontaktom, kao i drugim bliskim kontaktom - primjerice među djecom u kampovima za imigrante diljem Konga. 

Treba li biti zabrinut?

Virusna bolest majmunskih boginja problem je pretežito za najranjivije skupine, uključujući i djecu, no za sada nema naznaka da se ova bolest širi zrakom. 

Proglašenjem izvanredne situacije pokušava se osigurati da se bolest prestane rapidno širiti kao i da se oboljelima omogući što brži oporavak.

Tijekom epidemije prije dvije godine nije prihvaćen apel SZO-a te je došlo do velike nejednakosti u tome tko je imao pristup dozama cjepiva.

Pročitajte i ovo objavila Hrvatska turistička zajednica Nije dobro! Jadran u srpnju ima 155 tisuća turista manje, ova regija u najvećem padu

Pročitajte i ovo Crveni meteoalarm Stiže drastična promjena vremena: Izdano upozorenje meteorologa