14 godina pravne bitke

Julian Assange je na slobodi!

Assange je pristao priznati krivnju po jednoj točki optužnice za udruživanje radi dobivanja i otkrivanja povjerljivih dokumenata američke nacionalne obrane, prema podnescima pred Okružnim sudom SAD-a za Sjeverno Marijansko Otočje.

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange pušten je iz zatvora u Ujedinjenom Kraljevstvu i trebao bi otputovati kući u Australiju, nakon dogovora u sklopu kojega bi se u srijedu trebao izjasniti krivim za kršenje američkog zakona o špijunaži. Time će završiti njegova pravna bitka koja je trajala 14 godina. U zatvoru je proveo posljednjih pet godina.

Assange (52) pristao je priznati krivnju po jednoj točki optužnice za udruživanje radi dobivanja i otkrivanja povjerljivih dokumenata američke nacionalne obrane, prema podnescima pred Okružnim sudom SAD-a za Sjeverno Marijansko Otočje, piše Reuters.

Trebao bi biti osuđen na 62 mjeseca već odslužene kazne na ročištu u Saipanu u 9 ujutro po lokalnom vremenu u srijedu (23:00 GMT utorak). Otok u Tihom oceanu odabran je zbog Assangeova protivljenja putovanju u kopneni dio SAD-a i zbog njegove blizine Australiji, rekli su tužitelji.

Julian Assange Foto:Afp

Assange je napustio zatvor Belmarsh u Ujedinjenom Kraljevstvu u ponedjeljak prije nego što ga je Visoki sud Ujedinjenog Kraljevstva pustio na slobodu i ukrcao se na let tog poslijepodneva, navodi WikiLeaks u izjavi objavljenoj na platformi društvenih medija X.

"Ovo je rezultat globalne kampanje koja je obuhvatila lokalne organizatore, borce za slobodu medija, zakonodavce i vođe iz cijelog političkog spektra, sve do Ujedinjenih naroda", stoji u priopćenju.

Pročitajte i ovo Gooooooool! VIDEO Kakvo slavlje: Pogledajte reakciju nakon gola hrvatskog kapetana

Videozapis koji je na X-u objavio WikiLeaks prikazuje Assangea odjevena u plavu košulju i traperice kako potpisuje dokument prije nego što se ukrcao u privatni zrakoplov s oznakama čarter-tvrtke VistaJet. Vratit će se u Australiju nakon saslušanja, dodaje se u priopćenju WikiLeaksa, pozivajući se na saslušanje u Saipanu. 

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

"Julian je slobodan!!!!" napisala je njegova supruga Stella Assange u objavi na X-u.

"Riječi ne mogu izraziti našu neizmjernu zahvalnost VAMA - da, VAMA, koji ste se godinama mobilizirali da ovo ostvarite."

Jedini zrakoplov VistaJeta koji je poletio sa Stansteda u ponedjeljak popodne bio je na putu za Bangkok, pokazuju podaci FlightRadar24. Assangeov glasnogovornik u Australiji odbio je komentirati njegove planove leta. VistaJet nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Australska vlada, na čelu s premijerom Anthonyjem Albaneseom, vrši pritisak da se Assange pusti na slobodu, ali je odbila komentirati pravni postupak jer je bio u tijeku.

"Premijer Albanese bio je jasan - slučaj gospodina Assangea predugo se vukao i ništa se ne može dobiti njegovim daljnjim boravkom u zatvoru", rekao je glasnogovornik vlade.

Assangeov odvjetnik nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Pročitajte i ovo Nesreća u Stutgarttu Poginuo policajac iz Orbanove pratnje: "Tragedija nas je pogodila do srži"

Povjerljivi vojni dokumenti

WikiLeaks je 2010. godine objavio stotine tisuća povjerljivih američkih vojnih dokumenata o ratovima Washingtona u Afganistanu i Iraku, što je najveći sigurnosni propust te vrste u povijesti američke vojske, zajedno s nizom diplomatskih depeša.

Assange je optužen za vrijeme administracije bivšeg predsjednika Donalda Trumpa zbog WikiLeaksova masovnog objavljivanja tajnih američkih dokumenata, koje je otkrila Chelsea Manning, bivša analitičarka američke vojne obavještajne službe koja je također bila procesuirana prema Zakonu o špijunaži.

Mnoštvo od više od 700.000 dokumenata uključivalo je diplomatske depeše i izvještaje s bojišta, poput videosnimke američkog helikoptera Apache iz 2007. kako puca na osumnjičene pobunjenike u Iraku i ubija desetak ljudi, uključujući dvoje novinara Reutersa. Taj je video objavljen 2010.

Pravna bitka

Optužbe protiv Assangea izazvale su bijes među njegovim brojnim globalnim pristašama koji su dugo tvrdili da se Assange kao izdavač Wikileaksa ne bi trebao suočiti s optužbama koje se obično koriste protiv službenika savezne vlade koji kradu ili cure informacije. Mnogi zagovornici slobode tiska tvrdili su da kazneno optuživanje Assangea predstavlja prijetnju slobodi govora.

Assange je prvi put uhićen u Britaniji 2010. na temelju europskog uhidbenog naloga nakon što su švedske vlasti rekle da ga žele ispitati zbog optužbi za seksualne zločine, koje su kasnije odbačene. Pobjegao je u veleposlanstvo Ekvadora, gdje je ostao sedam godina, kako bi izbjegao izručenje Švedskoj.

Izvučen je iz veleposlanstva 2019. i zatvoren jer nije platio jamčevinu. Otad se nalazi u londonskom zatvoru Belmarsh s najstrožim osiguranjem, odakle se gotovo pet godina bori protiv izručenja u Sjedinjene Države.