blizu granice s Ukrajinom

Reporterka Dnevnika Nove TV iz mjesta na koje je pao projektil: "Svi su u strahu da bi se ovakvo nešto moglo ponoviti"

1/1 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
NATO i njegove članice pokušavaju umanjiti ozbiljnost incidenta u Poljskoj. Na tu državu pao je projektil i ubio dvije osobe. Nakon prvih neprovjerenih informacija da je riječ o ruskom projektilu - veliki obrat. Zaključeno je da ga je najvjerojatnije ispalila ukrajinska protuzračna obrana. Iz poljskog Przewodowa s više detalja uživo se javila reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac.

Rusija je u utorak poslijepodne na Ukrajinu ispalila stotinjak projektila i desetak dronova. Približavanje projektila prema Lavovu na zapadu Ukrajine aktiviralo je protuzračni sustav, kojem je zadaća bila štititi taj grad. Vjeruje se da je riječ o raketnom sustavu S-300, sovjetske proizvodnje. Iz još uvijek nepoznatog razloga, projektil iz protuzračnog sustava, umjesto presretanja ruskog projektila, završio je s druge strane obližnje poljske granice.

Barbara Štrbac javila se iz malog mjesta blizu granice s Ukrajinom i kazala: "Tu su svi mogući istražitelji, konvoj policijskih vozila, deseci novinara. Samo mjesto na koje je pao projektil je 300-tinjak metara od mene, ali novinare ne puštaju bliže."

U mjestu u kojem je pao projektil živi oko 500 stanovnika, a mjesto je u ruralnom kraju.

"Svi su u velikom šoku. Ne samo zato što je dvoje poginulo nego i u strahu da bi se nešto takvo moglo ponoviti", kazala je Štrbac i dodala kako je cijeli taj dio Ukrajine već mjesecima u psihozi jer se prije godinu dana tamo zbio incident s migrantima koje je Lukašenko pustio iz Bjelorusije, a zatim su istim putem prošle tisuće izbjeglica iz Ukrajine.

Pročitajte i ovo Izbjegnuta eskalacija? Što će pad rakete značiti za nastavak rata u Ukrajini? Stručnjak za DNEVNIK.hr: "Rusija dobro pazi da ne prijeđe granicu"

Barbara Štrbac otkriva što za ove ljude znače preliminarni rezultati istrage, prema kojima projektil nije stigao iz Rusije.

"Preliminarni rezultati daju nadu i umiruju da cijela situacija neće eskalirati. Znamo koliko bi sve skupa bilo ozbiljno da je Rusija ispalila projektil na članicu NATO-a. Sada se čini da to nije tako, vjerujemo da će istraga trajati jako dugo i biti temeljita", izjavila je Štrbac i dodala kako je ukrajinska strana, koja je prvo izjavila da je riječ o projektilu iz Rusije, sad tražila da pošalje i svoj istraživački tim na mjesto nesreće.

Pročitajte i ovo NIZ SE NASTAVLJA Nova misteriozna smrt: Rusija tvrdi da si je visokorangirani pukovnik sam oduzeo život s pet hitaca

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme