Na jugu Libanona

Izrael nasrnuo na UN-ovu bazu: "Tenkovima su probili naša vrata"

Izraelski tenkovi u UN-ovoj bazi Foto: X / Screenshot
I dok je izraelska vojska pokrenula novi napad na jug Libanona, izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je UN da evakuira pripadnike mirovnih snaga.

Ujedinjeni narodi u nedjelju su objavili da su izraelski tenkovi probili vrata baze u južnome Libanonu u kojoj se nalaze mirovne snage.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ranije je pozvao UN da evakuira pripadnike mirovnih snaga (UNIFIL) iz područja u Libanonu u kojima traju sukobi.

Nekoliko sati kasnije snage su izvijestile o daljnjem izraelskom kršenju dogovora, a to se odnosi na nasilan proboj i ulazak tenkova kroz vrata vojne baze.

"Došlo je vrijeme da povučete UNIFIL iz uporišta Hezbolaha i iz zona sukoba", poručio je Netanyahu glavnome tajniku UN-a Antoniju Guterresu.

Izrael ima svoju verziju događaja

U svojoj verziji događaja, Izraelska vojska rekla je da su militanti Hezbolaha ispalili protutenkovske rakete na izraelsku vojsku, ozlijedivši 25 vojnika. Napad se dogodio blizu baze UNIFIL-a te je tenk pomogao evakuirati žrtve pod paljbom, a zatim se povukao u bazu UNIFIL-a, navodi se.

"To nije upad u bazu. Nije pokušaj ulaska u bazu. To je bio tenk pod teškom paljbom, incident s puno žrtava, povlačenje pred opasnošću", rekao je glasnogovornik vojske Nadav Šošani novinarima.

Izraelska vojska priopćila je da je koristila dimnu zavjesu za pružanje zaštite kako bi se evakuirali ozlijeđeni vojnici, no da njihovo djelovanje nije predstavljalo opasnost mirovnim snagama UN-a.

Niz incidenata

Izraelske snage u četvrtak su više puta pucale na stražarski toranj u sjedištu Privremenih snaga UN-a u Libanonu (UNIFIL), ranivši dva pripadnika snaga. U petak su ponovno pucali na stražarski toranj, ranivši još dva pripadnika mirovnih snaga, piše Al Jazeera.

"Izraelske obrambene snage to su zatražile više puta, no s obzirom na to da su naišle na opetovano odbijanje, vojnici su posljedično postali živi štit teroristima Hezbolaha."

Militantna skupina Hezbolah koju podupire Iran negira izraelske optužbe po kojima koristi blizinu mirovnih snaga za vlastitu zaštitu.

Irski vojnik iz UN-ovih snaga u južnom Libanonu objavio je fotografiju na kojoj se vidi kako izraelski tenkovi zauzimaju položaje u irskoj bazi te između njezinih zgrada i vozila.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

Stižu optužbe i iz Europe

Talijanska premijerka Giorgia Meloni, jedna od najglasnijih pristaša Izraela među zapadnoeuropskim čelnicima u nedjelju je telefonom razgovarala s izraelskim premijerom Netanyahuom te je osudila izraelske napade.

U snagama UNIFIL-a, koje čini 10.000 vojnika, Italija sudjeluje s više od tisuću. Uz Italiju gotovo po 700 vojnika u UNIFIL-u imaju Francuska i Španjolska, članice EU-a koje su također osudile izraelske napade.

Izraelski dužnosnici kažu da UNIFIL nije ispoštovao rezoluciju UN-a 1701 donesenu nakon rata 2006. godine, kojom se poziva da pogranično područje južnog Libanona bude slobodno od oružja i vojnih snaga, osim vojnika libanonske države.

Pročitajte i ovo problemi s kvalitetom Prijavljena nestašica još jednog lijeka, neće ga biti mjesecima: Pacijenti se trebaju javiti liječniku

Pročitajte i ovo Nacionalno podrijetlo Stoljećima star misterij konačno je riješen: Sad se zna je li Kristofor Kolumbo bio Hrvat