Tenzije na Bliskom istoku

Hezbolah: "Ispalili smo raketu na sjedište Mossada" - Znakovita poruka iz Europe: "Pojačavamo planove za nepredviđene situacije"

Željezna kupola Foto: Afp
Hezbolah tvrdi da je lansirao raketu na sjedište Mossada u blizini Tel Aviva.

Sirene upozorenja oglasile su se u srijedu u izraelskoj gospodarskoj prijestolnici Tel Avivu nakon što su sustavi protuzračne obrane presreli jedan projektil zemlja-zemlja nakon što je otkriven da prelazi iz Libanona, priopćila je izraelska vojska.

Nije bilo izvješća o šteti ili žrtvama, a vojska je rekla da nema promjena u uputama civilne obrane za središnji Izrael. Sirene upozorenja također su se oglasile u drugim područjima središnjeg Izraela, uključujući grad Netanya.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

Hezbolah tvrdi da je lansirao raketu na sjedište Mossada u blizini Tel Aviva jer je, kako kažu, izraelska vanjska obavještajna služba odgovorna za ubojstva vođa i dizanje u zrak dojavljivača i voki-tokija u Libanonu.

Ranije je IDF priopćio da je rano jutros oborio projektil zemlja-zemlja lansiran prema središnjem Izraelu, a kažu da je ispaljen iz područja Nafakhiyeha u južnom Libanonu. No, nije jasno misle li Hezbollah i IDF na isti projektil, piše Sky News.

IDF je priopćio da je tijekom noći izveo niz napada na ciljeve Hezbolaha, a jedna meta bilo je upravo područje za koje tvrdi da je Hezbolah ispalio projektil na središnji Izrael. IDF je rekao da su zračne snage zemlje gađale borce Hezbollaha, skladišta oružja, lansere i druge ciljeve.

"Nakon napada na više skladišta oružja Hezbolaha, identificirane su sekundarne eksplozije, što ukazuje na prisutnost velikih količina oružja unutar objekata koji su pogođeni", kaže IDF.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

Izraelska vojska je pozvala libanonske obitelji koje su napustile svoje domove u južnom Libanonu da se ne vraćaju. "Svim stanovnicima libanonskih sela koji su evakuirali svoje domove zbog vlastite sigurnosti zbog prisutnosti oružja ili elemenata terorističkog Hezbollaha IDF napadi se nastavljaju", napisao je na X-u na arapskom jeziku IDF-ov glasnogovornik Avichay Adraee i poručio: "Radi vaše sigurnosti, ne vraćajte se svojim domovima do daljnjega."

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

Pokret Hezbolah u Libanonu, koji podržava Iran, ispalio je stotine projektila i raketa na Izrael posljednjih dana dok se višemjesečni sukob preko granice s južnim Libanonom naglo intenzivirao.

Izraelska vojska ovog je tjedna izvela svoje najteže zračne napade u ratu, ciljajući vođe Hezbolaha i pogađajući stotine ciljeva duboko u Libanonu u kojima je ubijeno više od 500 ljudi i ranjeno više od 1800.

U utorak je u napadu u Bejrutu ubijen viši zapovjednik Hezbolaha Ibrahim Kubaisi, koji je vodio raketne i raketne snage ove skupine.

Hezbolah je potvrdio njegovu smrt u izjavi u kojoj su rekli da je umro na putu za Jeruzalem, što je izraz za operativce ubijene u izraelskim napadima.

Britanski premijer: "Odmah otiđite!"

Britanski premijer Keir Starmer poručio je Britancima u Libanonu da odmah odu jer je oko 700 britanskih vojnika raspoređeno na Cipru u slučaju da bude potrebna hitna evakuacija, javlja Sky News.

"Pojačavamo planove za nepredviđene situacije... u svjetlu eskalacije", poručio je Starmer dok vlada sve veći strah od sveopćeg rata između Izraela i Hezbollaha.