Uništena posljednja slamka spasa

VIDEO Izraelska vojska potpuno uništila važan prijelaz, otkriveno i što im je konačan cilj: "Objavit će svoj novi plan"

Izraelska vojska uništila prijelaz Rafah Foto: x/Doron Kadosh
Vojska je 17. lipnja zapalila cijelu palestinsku stranu prijelaza, a dva dana kasnije objavila je snimku razaranja.

Izraelska vojska objavila je u srijedu snimku koja prikazuje razaranje na graničnom prijelazu Rafah u južnom pojasu Gaze, samo dva dana nakon što su izraelske snage zapalile palestinsku stranu prijelaza, opustošivši njegov izlazni terminal.

Video je snimio reporter Radija Galatz Doron Kadosh. Radio vode izraelske obrambene snage.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

"Ovako prijelaz Rafah izgleda danas. Potpuno uništen i ne može se koristiti kao prolaz, nakon što ga je 401. brigada zauzela u jednoj noći. Zbog relativne blizine granice, IDF koristi prijelaz kao mjesto za zaustavljanje i odmor", rekao je radio dopisnik izraelske vojske Doron Kadosh putem X-a, uz snimku opustošenog prijelaza.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

"Najvažnija stvar u Rafahu je preuzimanje Philadelphi koridora (područje koje se nalazi između Egipta i pojasa Gaze), iznad i ispod zemlje, za zatvaranje Hamasovog cjevovoda za kisik. U kojoj mjeri IDF kontrolira koridor? Već počinje razmišljati o filadelfijskom koridoru dugoročno, kako ga zadržati tijekom vremena", objasnio je Kadosh.

Izraelske trupe spalile su polazni terminal na palestinskoj strani graničnog prijelaza Rafah 17. svibnja, dodatno onemogućavajući ulazak pomoći u enklavu, piše The Cradle.

Hamas je u priopćenju od ponedjeljka nazvao uništenje prijelaza "kriminalnim činom i brutalnim ponašanjem", a to je "rezultiralo prekidom komunikacije Palestinaca s vanjskim svijetom".

Izraelske trupe zauzele su granični prijelaz 7. svibnja i počele prodirati u Rafah neselektivnim bombardiranjem, počinivši brojne masakre i raselivši oko milijun stanovnika Gaze u danima koji su uslijedili, oštro prkoseći međunarodnim upozorenjima.

Pročitajte i ovo Euro 2024 FOTO Pogledajte tko je sve došao na tribine podržati Vatrene protiv Albanije

Vojska je 31. svibnja objavila da su njezine snage preuzele kontrolu nad Philadelphi koridorom, koji prolazi duž južnog ruba Rafe i uključuje gradski granični prijelaz s Egiptom.

Filadelfijski koridor, također poznat kao Salah al-Din osovina, i tuneli u njegovoj blizini, palestinski otpor koristi za dopremanje oružja u Gazu, dok ga Palestinci koriste za unos predmeta za svakodnevne potrebe. Koridor prolazi duž cijele južne granice s Egiptom i smatra se ključnom slamkom spasa za stanovnike Gaze. Tel Aviv već dugo poziva na uspostavu stalne prisutnosti duž južne granice Gaze.

"Izraelska vojska nije spontano zapalila prijelaz, već kao dio unaprijed smišljenog plana za rušenje trenutnog prijelaza", rekao je anonimni palestinski izvor za New Arab 17. svibnja.

Pročitajte i ovo opasno more UZNEMIRUJUĆA SNIMKA Uživali su u romantičnim trenucima na plaži, a onda se dogodila tragedija

Izvor je dodao da postoji američko-izraelski plan da se kopneni prijelaz Rafah prebaci u područje Kerem Shaloma, gdje se nalazi još jedan granični prijelaz koji vodi od pojasa prema Izraelu, kako bi se pojačao nadzor i spriječilo pripadnike Hamasa da uđu i izađu iz enklave.

"[U sljedećim tjednima] Izrael i Sjedinjene Države objavit će svoj novi plan, što znači da Izrael nastoji nametnuti svoju sigurnosnu kontrolu nad granicom Gaze", rekao je izvor.