Bukti na Bliskom istoku

FOTO/VIDEO Stigao odgovor Hezbolaha, projektil pao na arapsko selo: "Nije ih briga, samo nam žele nauditi." Uključila se još jedna strana

Izrael je u prvim satima utorka krenuo u temeljit kopneni napad na Libanon. Oglasili su se i izraelski dužnosnici, koji su poručili da ''okupacija neće biti dugotrajna".

 

  • Izrael u noći na utorak krenuo u kopnenu ofenzivu na teritorij Libanona

  • ciljaju na sela uz granicu

  • ubijena poznata sirijska TV voditeljica i još dvoje ljudi

  • dan ranije ubijen vođa Hamasa u Libanonu

Tijek događaja pratite u nastavku:

11:52 Militantna skupina jemenski hutisti, koje podupire Iran, lansirala je dronove prema Izraelu kako bi pomogla Hezbolahu u Libanonu. Hutisti su objavili da su svojih pet dronova usmjerili prema gradu Jaffi u okolici Tel Aviva i Eilatu na jugu. Izrael se o tim navodima još nije oglasio pa zasad nije jasno ima li ozlijeđenih ili štete.

"Kako bismo podržali palestinske i libanonske ljude i solidarizirali se s njihovim otporom, dronovi jemenskih zračnih snaga gađali su vojne ciljeve u okupiranim regijama Jaffa i Eilat. Uz Božju pomoć, obje su operacije uspješno okončane", objavio je vojni glasnogovornik hutista Yahya Al Saree, piše CNN.

11:19 Prema objavama IDF-a, tisuće Izraelaca bile su prisiljene zaklon potražiti u skloništima nakon što je središnji dio zemlje zasulo više stotina Hezbolahovih raketa. 

"Projektil koji je ispalio Hezbolah pao je točno u Kfar Qassem, arapsko selo u središnjem Izraelu, u još jednom njihovu napadu iz smjera Libanona. Hezbolah nije briga tko ili kako, jedino brinu kako naštetiti Izraelcima", objavio je IDF uz snimku.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

10:34 U izraelskim napadima u Libanonu ubijen je i jedan palestinski militant, objavila je agencija NAA, prenosi CNN.

10:30 Kako izgleda Bejrut jutro nakon napada, pogledajte ovdje.

9:37 Izraelska vojska na profilu na X-u objavila je video priprema svojih vojnika za kopnenu invaziju na Libanon. Više o tome ovdje.

9:10 Višestruki napadi na južni Libanon uzrokovali su značajnu materijalnu štetu, objavila je u utorak ujutro libanonska nacionalna izvještajna agencija NAA. Agencija javlja su izraelske snage napadima iz zraka te vatrom iz teške artiljerije uništile brojne trgovine, privatne posjede, ali i usjeve. Najviše su stradali južni guvernatorat i guvernatorat Nabatiyeh, prenosi CNN.

8:05 Reuters je izvijestio da je najmanje 11 Palestinaca ubijeno, uključujući žene i djecu, u izraelskom napadu na kuću u kampu Nuseirat u središnjem pojasu Gaze.

Agencija je te informacije dobila u utorak rano ujutro od medicinskog osoblja iz Gaze.

7:16 Američki ministar obrane Lloyd Austin također je u ponedjeljak razgovarao s izraelskim kolegom kako bi "analizirali sigurnosne aspekte i izraelske operacije", poručeno je iz Pentagona.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

7:12 Uoči izraelske noćne invazije oglasila se i Bijela kuća, a aktualna Bidenova administracija poručila je da operaciju na jugu Libanona vidi kao pravo zemlje da se brani od terorističkih skupina.

"Razumijemo da će Izrael provoditi ograničene operacije kako bi uništio infrastrukturu Hezbolaha i prijeti sigurnosti izraelskih građana. To je u skladu s pravom da se Izrael brani i sigurno vrati civile u njihove domove", naglasio je glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost u ponedjeljak kasno navečer.

"Naravno, znamo da puzajuća misija može predstavljati rizik i o tome ćemo s Izraelcima razgovarati", dodao je. Puzajuća misija termin je koji označava postupno širenje izvornih ciljeva misije, piše CNN.

6:57 Safaa Ahmed, poznata sirijska televizijska voditeljica, ubijena je zajedno s još dvoje ljudi tijekom noćnog napada Izraela na Damask, objavila je sirijska novinska agencija SANA.

6:54 Izraelski dužnosnici o kopnenoj operaciji kazali su da okupacija neće biti duga, no nisu dali detaljnije informacije o trajanju ofenzive. Poručili su da ova operacija cilja na ''neposredne prijetnje'' iz libanonskih sela uz granicu, uključujući mogućnost Hezbolaha da u Izrael uđe preko sjeverne granice.

6:45 Izrael je kopnenim snagama upao na teritorij Libanona, nekoliko sati nakon što je izvršen prvi napad kojim je IDF udario na glavni libanonski grad.

Kako javlja CNN, od ranih jutarnjih sati odjekuju pucnji, dignuti su dronovi i helikopteri. Više eksplozija, stupovi dima također su vidljivi iz smjera libanonskog sela Aadayasit Marjaayoun, izvijestila je CNN-ova ekipa stacionirana nedaleko od izraelsko-libanonske granice.

Razvoj napete situacije na Bliskom istoku tijekom ponedjeljka pratili smo ovdje.

Pročitajte i ovo IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Oni imaju pravo na besplatno dopunsko osiguranje: Provjerite jeste li među njima

Pročitajte i ovo Poznato što se dogodilo Eksplozija na sjeveru Hrvatske uznemirila stanovnike, detonacija razbijala prozore: Teško ozlijeđeni muškarac prevezen u bolnicu

 

Povezane teme