Opasan sukob

Dvojica drvosječa ubijena strijelama u sukobu s izoliranim domorodačkom plemenom

Pleme Mashco Piro Foto: Profimedia
Izolirano pleme iz peruanske Amazone strijelama je gađalo drvosječe koji imaju koncesiju za sječu šume na području koje graniči s rezervatom u kojem žive. Dvojica drvosječa su ubijena, jedan je ozlijeđen, a dvojica se vode kao nestali.

Najmanje dvojica drvosječa ubijena su strijelama, jedan je ozlijeđen, a još se dvojica vode kao nestala nakon sukoba s pripadnicima izoliranog naroda Mashco Piro u peruanskoj Amazoni, tvrde domorodački aktivisti koji su kritizirali vladu jer nije uspjela formalno priznati i zaštititi sav teritorij izoliranih ljudi.

Smrtonosni napad, koji se dogodio prošlog četvrtka, ali se o njemu saznalo tek ovaj tjedan, dogodio se dan prije nego što je Vijeće za upravljanje šumama (FSC) suspendiralo na osam mjeseci certifikaciju održivosti tvrtke za sječu koju su borci optužili za napad na domorodačko stanovništvo.

Peruanske starosjedilačke skupine Amazone i nevladina organizacija Survival International zahtijevaju od FSC-a, međunarodne nevladine organizacije koja potvrđuje je li vađenje drva održivo i etično, da trajno poništi koncesije za drvnu građu Canales Tahuamanu, koja graniči s rezervatom u kojem živi izolirana starosjedilačka skupina.

Eusebio Ríos, potpredsjednik regionalne domorodačke federacije Fenamad, koja čini 39 domorodačkih skupina u peruanskim regijama Madre de Dios i Cusco, rekao je u utorak: "Ima ljudi ranjenih, mrtvih, nestalih - ne znamo što se događa ili što se dogodilo.”

Pozvao je da se drvoprerađivači evakuiraju iz tog područja nakon sukoba, piše The Guardian.

Napad se dogodio u blizini rijeke Pariamanu u pokrajini Madre de Dios u području teritorija plemena Mashco Piro koji je sada unutar koncesije za sječu. Sličan napad dogodio se i u kolovozu na istom području, a tada je jedan drvosječa ranjen. Incident se dogodio i 2022. kada je jedan drvosječa ubijen strijelama, a drugi je ozlijeđen.

Caroline Pearce, izvršna direktorica Survival Internationala, rekla je: "Ovo je tragedija koja se u potpunosti mogla izbjeći. Peruanske vlasti već godinama znaju da je ovo područje koje su odlučili prodati za sječu zapravo teritorij Mashco Piro. Dopuštanjem sječe i uništavanja ove prašume oni ne samo da ugrožavaju sam opstanak naroda Mashco Piro, koji je nevjerojatno osjetljiv na epidemije bolesti koje donose stranci, već su svjesno ugrozili živote radnika koji sijeku drva".

Pročitajte i ovo prometna nesreća na A1 Ozlijeđeni Osječanin spasio obitelj iz gorućeg vozila na A1: "Sve mu je bilo u tom automobilu"

Pročitajte i ovo Iz daleke Azije Neobične životinje uplašile kupače na jezeru: "Prvo smo sreli jednu malu, a onda nas je okružilo dvadesetak"