Ekološka katastrofa

Odvratni prizori na Savi! Posvuda izmet i štakori, stručnjaci upozoravaju: "Otok umirućih algi nije prirodni fenomen"

1/5 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Jak kiselkast miris, izmet, toaletni papir, pa čak i štakori prizori su ekološke katastrofe u blizini slovenskog prirodnog bisera Bleda.

Prirodne ljepote slovenskog Bleda nadaleko su poznate. No, samo nekoliko metara dalje događa se ekološka katastrofa. Fekalije se još uvijek ispuštaju u potok Jezernicu, jedini istok Bledskog jezera, koji se ulijeva u Savu Bohinjku. Jak kiselkast miris, izmet, toaletni papir, pa čak i štakori tu su već godinama. 

"Smrdi na trulež i govno", rekla je za N1 Slovenija umirovljenica Lojzka iz Radovljice koja se nalazi na ušću Save Bohinjke i Save Dolinke, koje zajedno formiraju rijeku Savu.

Sumještanka, koja više ne suši rublje na zraku zbog kiselkastog smrada potvrđuje: "Nije to miris mrtvih algi, to su svakako fekalije." 

Na brani Cajhn, koja se nalazi neposredno uz ušće, prije nekoliko tjedana počela se nakupljati naslaga široka nekoliko četvornih metara i debela nekoliko centimetara. Budući da je vodostaj nizak, rijeka ne "gura" prljavštinu naprijed.

Situaciju su provjerili i stručnjaci Instituta za ihtiološka i ekološka istraživanja Revivo, koji su rekli kako veliki otok umirućih algi na ušću Save Dolinke u Savu Bohinjku nije prirodni fenomen, već je nastao kombinacijom pregrijavanje rijeke i prekomjernog unosa hranjivih tvari, što također može biti posljedica fekalne kanalizacije ili vode iz postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda, piše N1.

Isto se dogodilo i prije dvije godine kada je zbog onečišćenja obitelj koja ima ribogojilište morala eutanazirati svih 25 tisuća riba.

Svi sugovornici N1 Slovenija uvjereni su da izvor onečišćenja nije u njihovoj općini, već oko šest kilometara više, točnije na Bledu. Iz Bledskog jezera istječe potok Jezernica koji se ulijeva u Savu Bohinjku, a tamo su slovenski novinari zatekli fekalije i smrad izmeta, mutnu vodu u kojoj je plivao toaletni papir. Na mjestu su vidjeli i štakora.

Sudeći po prizorima, a pretpostavljaju to mještani koji žive u blizini ušća Save Dolinke u Bohinjku,ponavlja se priča iz 2022. kada se tijekom kupanja u rijeci zarazio veliki broj kupača.

Kako fekalije dospijevaju u Savu Bohinjku?

U općini Bled komunalne otpadne vode otječu u centralni uređaj za pročišćavanje kroz dva kanala. Uz kanalizaciju, ovdje teku i kišnice i izvorske vode. A to je, posebice potok Ušivec, glavni problem, smatraju u općini. Količina ove vode je prevelika za sustav ili uređaj za pročišćavanje, pa se miješana voda stalno prelijeva. Dio fekalija, pomiješan s oborinskom vodom, stoga otječe pored pročistača.

Za onečišćenje, koje se događa već nekoliko godina, znaju svi nadležni: općina, nadležno ministarstvo, inspekcija... No, još nitko nije ništa poduzeo, a lopticu odgovornosti prebacuju jedni na druge, piše N1 Slovenija.

Pročitajte i ovo Bez potpisa Nečuveno: Demantirali prilog 5 sati prije nego što je prikazan pa obrisali tekst bez isprike!

Pročitajte i ovo Napeti odnosi Iran upozorio Rusiju: "Ovo je za nas neprihvatljivo i predstavlja crvenu liniju"

Pročitajte i ovo Sopot zavijen u crno Stravično ubojstvo snimile kamere, potreseni član obitelji otkrio: "Moju V. život nije mazio. Izgubila je i sina"

 

Povezane teme