Posljedice

FOTO/VIDEO Izgubio izbore pa novinara izbo nožem: Sad ga čeka doživotni zatvor

1/5 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Robert Telles, bivši političar, osuđen je na doživotnu kaznu zatvora zbog ubojstva istraživačkog novinara Jeffa Germana.

Bivši političar iz Nevade demokrat Robert Telles (47) osuđen je na doživotni zatvor s mogućnošću pomilovanja nakon 26 godina nakon što je proglašen krivim za ubojstvo istraživačkog novinara Jeffa Germana (69), koji je za Las Vegas Review-Journal pisao kritički intonirane tekstove o radu Tellesa kao izabranog dužnosnika - javnog upravitelja okruga. 

Porota je Tellesa osudila na 20 godina zatvora, a sutkinja Michelle Leavitt osudila ga je na dodatnih osam godina zatvora. Nakon što je već odslužio dvije godine iza rešetaka, Telles će za 26 godina steći pravo na uvjetni otpust, javlja ABC News. Sutkinja mu je također naredio da plati 23.357 dolara odštete Germanovoj obitelji.

Telles nije izrazio kajanje zbog ubojstva Germana tijekom izricanja presude u srijedu. Stajao je u tamnoplavoj uniformi pritvorskog centra okruga Clark i buljio u tužitelje dok su se obraćali sudu. Okrenuo se prema Germanovoj obitelji kad ga je sutkinja upitala želi li se obratiti sudu te je rekao da obitelji izražava najdublju sućut.

"Razumijem želju za traženjem pravde i da netko za ovo odgovara, ali nisam ubio Germana", rekao je.

"Sve su mi namjestili"

German je pisao o zloupotrebama u Tellesovu uredu, što je doprinijelo tome da Telles ne bude ponovo izabran, a German je radio na drugoj priči u trenutku kada je ubijen. Telles ga je sedam puta uboo nožem u vrat i torzo ispred novinareve kuće u Las Vegasu 3. rujna 2022. godine. Četiri dana nakon što je pronađen mrtav, policija je uhitila i optužila za ubojstvo Tellesa.

Telles je tvrdio da nije kriv i da mu je namješteno, no tijekom suđenja tužitelji su poroti predstavili DNK dokaze pronađene ispod Germanovih noktiju za koje su rekli da pripadaju Tellesu. Na sudu su svjedočili deseci svjedoka, uključujući detektive, forenzičare, i one koji su poznavali obojicu.

German je u svojim tekstovima pisao da je Telles imao neprikladan odnos s članom svojeg osoblja, a nekoliko drugih navodilo je neprijateljsko ponašanje u njegovu uredu u Las Vegasu. Nakon što su tekstovi objavljeni u Las Vegas Review-Journalu uoči izbora, Telles je izgubio izbore za drugi mandat. Zbog toga je ubio Germana, tvrdili su tužitelji.

Sigurnosna snimka koju je pronašla policija i pokazala poroti uhvatila je napadača na Germana kako nosi veliki slamnati šešir i tenisice ispred novinarove kuće, a kasnije su ostaci sličnih predmeta, iako izrezuckani, pronađeni u Tellesovoj kući. Tužiteljstvo je tvrdilo da se upravo Telles pojavio na sigurnosnoj snimci i sakrio u grmlju ispred Germanove kuće te zatim pokušao riješiti dokaza.

Tellesova obrana tvrdila je da su dokazi podmetnuti u kuću bivšeg političara u cilju da ga se optuži i osporavali da su Geranovi članci bili motiv za ubojstvo.

No, tužitelji su podastrli DNK dokaze, vremensku liniju i video Tellesova SUV-a kako se vozi ulicama u blizini Germanove kuće neposredno prije ubojstva, a vozač automobila je nosio odjeću sličnu onoj kakvu ima osoba koja se vidi na sigurnosnoj snimci.

"Mjera pravde i za ubijene novinare diljem svijeta"

German je u svojem novinarskom radu proveo više od četiri desetljeća pokrivajući grad i korupciju. U vrijeme svoje smrti imao je još jedan članak o Tellesu koji je trebao biti objavljen.

"German je ubijen jer je obavljao vrstu posla na koji je bio vrlo ponosan: zbog njegova pisanja dužnosnik je prozvan odgovornim i birači su izabrali nekog drugog. Robert Telles mogao se pridružiti dugom nizu javno osramoćenih političara iz Nevade koji su nastavili sa svojim životima, daleko od svjetla reflektora ili ponovno ispod njih. Umjesto toga, odabrao je ubojstvo", napisao je u Las Vegas Review-Journalu nakon presude Tellesu izvršni urednik lista Glenn Cook, koji je pohvalio osuđujuću presudu kao mjeru pravde ne samo za Germana, već i za ubijene novinare diljem svijeta.