"BEZOBZIRNI PREMA DJECI"

UN-ovi istražitelji optužili Izrael za ratni zločin istrebljenja u Gazi

Bolnica u Gazi Foto: Afp
Istražna komisija Ujedinjenih naroda optužila je Izrael za ratne zločine i zločin protiv čovječnosti istrebljenja zbog namjernog gađanja zdravstvenih ustanova u Gazi i ubijanja medicinskog osoblja.

Navi Pillaya, bivša UN-ove visoka povjerenica za ljudska prava, dala je izjavu u četvrtak uoči samog izvješća koje optužuje Izrael za "činjenje ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti istrebljenja nemilosrdnim i namjernim napadima na medicinsko osoblje i ustanove" za vrijeme svojeg napada na Gazu koji je započeo kao osveta za Hamasov udar 7. listopada 2023.

“Posebno su djeca podnijela najveći teret ovih napada, pateći izravno i neizravno zbog kolapsa zdravstvenog sustava”, rekla je Pillay, čije će izvješće biti predstavljeno Općoj skupštini UN-a 30. listopada.

Izraelska vlada redovito izjavljuje kako su njezini napadi na bolnice i škole u Gazi usmjereni na pripadnike Hamasa i drugih palestinskih naoružanih skupina, no Hamas je zanijekao da koristi te lokacije kao zapovjedne centre.

UN-ovo priopćenje istrage također je optužilo izraelske snage za namjerno ubijanje i mučenje medicinskog osoblja, ciljanje medicinskih vozila i ograničavanje pacijenata da napuste Gazu, piše u svojem tekstu Reuters.

Istražna komisija je ranije tvrdila da su i Izrael i Hamas počinili ratne zločine u ranim fazama rata u Gazi, no da su akcije Izraela također predstavljale zločine protiv čovječnosti zbog golemih civilnih gubitaka. Termin je rezerviran za najteže međunarodne zločine koji su svjesno počinjeni u sklopu široko rasprostranjenog ili sustavnog napada na civile.

"Djeca su osobito djeca podnijela najveći teret ovih napada, pateći i izravno i neizravno zbog kolapsa zdravstvenog sustava", dodala je Pillay.

U izvješću se navodi smrt šestogodišnje palestinske djevojčice Hind Rajab, koja je umrla, zajedno sa svojim rođacima, tetkom i stricem, nakon što su satima molili za pomoć.

Istražna komisija je nazvala Rajabinu smrt jednim od "najjasnijih slučajeva" izraelskih napada na zdravstveni sustav.

Zlostavljanje zarobljenika

Izvješće je pokazalo da su tisuće Palestinaca bile izložene "rasprostranjenom i sustavnom zlostavljanju, fizičkom i psihičkom nasilju te seksualnom i rodno uvjetovanom nasilju" unutar izraelskih vojnih kampova i zarobljeničkih centara. Muški zatočenici bili su izloženi silovanjima i napadima na spolne organe.

UN-ova istražna komisija ustvrdila je kako je "institucionalno maltretiranje" Palestinaca bilo pod izravnim nalogom krajnje desnog ministra nacionalne sigurnosti Itamara Ben-Gvira.

U priopćenju se također navodi da su i mnogi izraelski zarobljenici držani u Gazi bili podvrgnuti "fizičkoj boli i teškoj duševnoj patnji" te se poziva na hitno i bezuvjetno oslobađanje onih koji Hamas drži u enklavi.

Izrael nije surađivao s istragom nakon što je ustvrdio da komisija pati od "anti-izraelske" pristranosti.