FBI provodi istragu

Donald Trump pozvan je na razgovor o atentatu: "Zanima nas njegova perspektiva"

Donald Trump u predsjedničkoj kampanji nakon atentata Foto: Afp
FBI je pozvao predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa na razgovor u sklopu istrage atentata u Butleru. Odazvao se.

Istraga o pucnjavi na političkom skupu u gradu Butleru u saveznoj  državi Pennsylavniji tijekom koje je 20-godišnji Thomas Matthew Crooks pucao na predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa i dalje traje.

Trump je pristao na ispitivanje FBI-a, što je dio istrage. Iako točan datum intervjua FBI nije dao medijima, rečeno je da se radi o "standardnom ispitivanju žrtve koji provodimo za sve žrtve zločina" dok je specijalni agent Kevin Rojek izjavio da FBI želi znati što je Donald Trump primjetio tijekom pucnjave.

Istražiteljli i dalje pokušavaju otkriti motiv atentatora kji tijekom pucnjave ubio jednu osobu, a ranio dvije.

Pročitajte i ovo Zatvoren dio ceste Veliki požar kraj Splita, jedna osoba ozlijeđena: Gasi ga više od stotinu vatrogasaca, angažiran i protupožarni vlak

Loša komunikacija sigurnosnih službi

Prema najnovijijm informacijama, istražitelji su zaključili da je Crooks pažljivo planirao atentat i prije 13. srpnja te da je poduzimao "značajan napor" skriti svoje aktivnosti.

Vjeruje se da je dva dana ranije došao provjeriti mjesto na kojem će se okupljanje održati, 11. srpnja.

Još je nejasno zašto je komunikacija između lokalnih sigurnosnih snaga i Tajne službe podbacila. Članovi lokalne SWAT jedinice američkim medijima rekli su da nisu imali kontakta s Tajnom službom te da se sastanak uživo nije dogodio.

Voditeljica Tajne službe Kimberly Cheatle odstupila je iz službe priznavši propuste, piše BBC.

Pročitajte i ovo imaju još jedno dijete Uhićeni roditelji monstrumi: Dječaka (4) držali u kavezu, uspio je izići, pronašli ga prekrivenog izmetom

Pokreće se nova istraga

Predsjednik Zastupničkog doma Mike Johnson i čelnik manjine Hakeem Jeffries najavili su u ponedjeljak formiranje dvostranačkog odbora koji bi se sastojao od 13 članova, sedam republikanaca i šest demokrata, koji će istražiti atentat na Donalda Trumpa.

Vršitelj dužnosti ravnatelja tajne službe Ronald Rowe i zamjenik ravnatelja FBI-a Paul Abbate pojavit će se u utorak na odvojenom saslušanju pred odborom Senata za domovinsku sigurnost i vladine poslove.