Totalni rat

Veliki sukob na pomolu: "Niz napada mogao bi početi već ovog tjedna!"

Iran ispaljuje rakete, ilustracija Foto: Afp
Zapadni diplomati pokušavaju spriječiti veliki sukob na Bliskom istoku, gdje su napetosti već bile visoke zbog rata Izraela i Hamasa u Gazi.

Iran je u utorak odbacio pozive Zapada da odustane od svoje prijetnje osvetom Izraelu za ubojstvo političkog čelnika Hamasa Ismaila Hanije u Teheranu.

Islamska republika i njezini saveznici okrivili su Izrael za ubojstvo Hanije 31. srpnja tijekom posjeta glavnom gradu Irana na polaganju prisege predsjednika Masuda Pezeškijana. Izrael to nije komentirao.

Iran je obećao osvetiti smrt koja je uslijedila nekoliko sati nakon što je u izraelskom napadu na Bejrut ubijen viši zapovjednik Hezbolaha, moćne militantne skupine u Libanonu koju podržava Iran.

Zapadni diplomati pokušavaju spriječiti veliki sukob na Bliskom istoku, gdje su napetosti već bile visoke zbog rata Izraela i Hamasa u Gazi. U priopćenju od ponedjeljka, Sjedinjene Države i njihovi europski saveznici pozvali su Iran na deeskalaciju.

"Pozvali smo Iran da odustane od stalnih prijetnji vojnim napadom na Izrael i razgovarali o ozbiljnim posljedicama za regionalnu sigurnost ako do takvog napada dođe", stoji u zajedničkoj izjavi Britanije, Francuske, Njemačke, Italije i Sjedinjenih Država.

Bijela kuća upozorila je da je "značajan niz napada" Irana i njegovih saveznika moguć već ovog tjedna rekavši da Izrael dijeli istu procjenu. Sjedinjene Države rasporedile su udarnu grupu nosača zrakoplova i podmornicu s navođenim projektilima u regiji kao potporu Izraelu.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanani kritizirao je zapadni poziv na deeskalaciju.

"Deklaracija Francuske, Njemačke i Britanije, u kojoj nema primjedbi na međunarodne zločine cionističkog režima, drsko traži od Irana da ne poduzme mjere odvraćanja protiv režima koji je prekršio njegov suverenitet i teritorijalni integritet", rekao je u izjavi.

"Takav zahtjev nema političke logike, kosi se s načelima i pravilima međunarodnog prava i predstavlja javnu i praktičnu potporu Izraelu", rekao je.

Pročitajte i ovo Pokrenuta istraga Drama u šibenskom zatvoru: Osuđenik za brutalno smaknuće pronađen mrtav u ćeliji

Pročitajte i ovo Ozbiljne malverzacije USKOK razotkrio veliku kriminalnu mrežu: Devet osoba uhvaćeno u milijunskoj utaji poreza