Ogromne količine snijega u Švicarskoj

Marko Knežević iz zatrpanog skijališta Zermatt: "Jedina cesta zatvorena je bez upozorenja..."

1/6 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Hrvat Marko Knežević jedan je od 13.000 turista koji su se našli zatrpani snijegom u jednom od najpoznatijih skijališta u Švicarskoj - Zermattu. Kakva je situacija u selu Saas-Fee na granici s Italijom gdje je smješten, snimio je svojom kamerom.

Marko Knežević iz Hrvatske među tisućama je turista koje je u švicarskim Alpama, na jugozapadu zemlje, zatekao ogroman snijeg kojeg je u vrlo kratkom vremenskom periodu napadalo više od tri metra. Švicarske službe objavile su u utorak popodne kako je u posljednja 24 sata napadalo najmanje 80 centimetara snijega na području Zermatta. Problem nije samo snijeg, nego opasnost od lavina koja je sada na najvećoj, petoj razini.

"Jedina cesta koja vodi u selo i izvan sela zatvorena je bez ikakvog upozorenja. Nove informacije o riziku od lavine i daljnjoj situaciji dobit ćemo srijedu ujutro, danas više ništa ne možemo saznati", rekao je Marko Knežević u snimci koju je objavila agencija AP.

Na području Zermatta zatvorene su ceste i žičare, a švicarske vlasti poslale su helikoptere kako bi prevezli turiste iz snijegom zatrpane alpske doline.

Jedan policijski dužnosnik u Zemattu pojasnio je kako putovanje helikopterom do sela Taesch, koje nije pod sniježnom blokadom, traje oko ti minute. U sat vremena može se prevesti oko 100 ljudi, ali prevozit će samo one koji su to zatražili. Svaki turist za let helikopterom plaća oko 200 švicarskih franaka ili oko 170 eura.

Službeno nije proglašena evakuacija. Na području Zematta nalazi se oko 13.000 turista, a riječ je o skijalištu koje je odredište i mnogih bogataš.

U srijedu tijekom dana jedan je dužnosnik kazao kako je uspostavljen zračni most za odlazak i dolazak iz Zermatta, no željeznički promet i dalje je u blokadi zbog velikih količina snijega u željezničkom tunelu.

 

Povezane teme