konvencija demokrata

Izišla je na pozornicu, a onda je u dvorani zavladao muk: "Očuh me silovao kad sam imala 12 godina. Nisu mi dali da pobacim..."

Hadley Duvall Foto: Afp
Žene pogođene restriktivnim zakonima o pobačaju u Sjedinjenim Državama govorile su na prvoj večeri Nacionalne konvencije Demokratske stranke u Chicagu.

Amerikanka Hadley Duvall, 22-godišnja aktivistkinja za prava žena, govorila je na prvoj večeri konvencije Demokrata i potpuno zasjenila one koji su trebali biti zvijezde – predsjednika Joea Bidena i predsjedničku kandidatkinju Kamalu Harris.

Četvero običnih Amerikanaca izišlo je na pozornicu na konvenciji Demokratske stranke kako bi govorilo o tome kako su poništenje Roe v. Wadea 2022. godine i niz ograničenja vezanih za pobačaj koja su uvedena nakon toga utjecali na njihove živote.

Najpotresnije je bilo svjedočanstvo Hadley Duvall, koja je kazala kako je ostala trudna s 12 godina kada ju je silovao očuh. Nisu joj dali da pobaci na vrijeme zbog strogih zakona u Kentuckyju, ali kasnije je izgubila bebu. 

"S 12 godina napravila sam svoj prvi test na trudnoću i bio je pozitivan. To je bio prvi put da mi je rečeno 'imaš mogućnosti'. Ne mogu zamisliti da nemam izbora, ali danas je to stvarnost za mnoge žene i djevojke diljem zemlje zbog Trumpovih zabrana pobačaja", rekla je Duvall i nastavila: "On to naziva prekrasnom stvari. Što je tako lijepo u tome da dijete mora nositi dijete svojih roditelja?"

Hadley Duvall je na kraju govora dala podršku Kamali Harris poručivši da će se ona "boriti za svaku ženu u svakoj djevojci, pa čak i za one koje ju sada ne podržavaju", piše Rolling Stone.

Mreža X usijala se od komentara nakon njezina govora: "Svi su prestali disati kada je počela govoriti", "Prava heroina", "Plakali smo, vrlo potresno", samo su neki od brojnih komentara.

Pročitajte i ovo Užas u Skoplju Pucnjava pred trgovačkim centrom: Napadači pucali na policiju, pred suprugom ubijen V. E.

Pročitajte i ovo Sletio na mol Smrt na Krku: Ženi pozlilo u moru, poslali helikopter u pomoć. Nije joj bilo spasa