Svjetska vinska velesila

Cijene vina će rasti? Glavobolja za vinare, a onda i kupce

Ilustracija Foto: Getty Images
Zbog niskih temperatura i vlage početkom ljeta Francuska će ove godine proizvesti znatno manje vina nego lani.

Francuska će ove godine proizvesti znatno manje vina nego lani jer je velika količina vlage potaknula razvoj plijesni u vinogradima, a neka su područja stradala i od tuče i mraza, izvijestilo je u petak ministarstvo poljoprivrede.

Francuski vinari proizvest će ove godine između 40 i 43 milijuna hektolitara vina, u odnosu na prošlogodišnjih 47,9 milijuna hektolitara, pokazuju preliminarne procjene ministarstva. To bi značilo da proizvodnja ne bi dosegnula ni petogodišnji prosjek koji iznosi 44,2 milijuna hektolitara.

Pročitajte i ovo Borba s buktinjom Novi požari u Dalmaciji: Vatrogasci na terenu, kanaderi u akciji

Vlažan početak ljeta pogodovao je razvoju plijesni na većini vinorodnih područja koja bi mogla izazvati velike gubitke, ističu u ministarstvu, istaknuvši i da je zbog vlage i niskih temperatura u vrijeme cvatnje loza u mnogim vinogradima gubila cvjetove, lišće i bobice.

Pad proizvodnje moglo bi pak ublažiti mokro tlo i kasniji početak vegetacije, za jedan do dva tjedna u usporedbi s prošlom godinom, dodaju. Ne navodeći detaljne procjene za pojedine regije, stručnjaci ministarstva napominju tek da će, primjerice u Champagneu, proizvodnja biti slabija nego lani zbog proljetnog mraza i tuče.

Pročitajte i ovo Organizirali prosvjed Zaštitari zloglasnog iranskog zatvora pretukli zatvorenike: Ozlijeđena i nobelovka

U regiji Bordeaux površina pod vinogradima smanjena je za oko 8000 hektara (19.768 jutara) nakon vađenja čokota koje bi trebalo obuzdati prekomjernu proizvodnju. Proizvodnju bi mogle smanjiti i nepropisna koloracija, plijesan i tuča, što bi značilo da bi se smanjila drugu godinu zaredom.

Trenutno nije moguće procijeniti kako će smanjena proizvodnja utjecati na cijene vina. Veliki vinari obično podižu cijene za oskudnih berbi, ali danas moraju u računicu uključiti i jaku konkurenciju na svjetskim tržištima.

Vino i alkoholna pića spadaju među glavne francuske izvozne proizvode, napominje Reuters, istaknuvši da glavobolju vinarima zadaje i slaba domaća potrošnja.

Pročitajte i ovo Iznijeli svoje brojke Problemi s naručivanjem onkoloških bolesnika na preglede: Oglasilo se Ministarstvo zdravstva

Pročitajte i ovo U pomoć stigle brodice Drama na moru: Traga se za Britancem koji je ujutro pao s kruzera

Povezane teme