Strašni prizori

UZNEMIRUJUĆE Fotografije oslobođenog ukrajinskog ratnog zarobljenika prikazuju sav užas koji je preživio

Ukrajinski zarobljenik Foto: X/The Coordination Headquarters for the Treatment of Prisoners of War
Roman Goriljk, ukrajinski zarobljenik, proveo je dvije godine u ruskom zarobljeništvu.

Roman Goriljk izgleda poput kostura. Strše mu rebra i ključne kosti, trbuh mu je udubljen, ispod blijede kože jasno mu se vide zglobovi ramena i kuka. Goriljkova ekstremna mršavost rezultat je dvije godine koje je proveo u ruskom zarobljeništvu.

Bivšeg čuvara kontrolne točke u nuklearnoj elektrani Černobil u sjevernoj Ukrajini uhitile su ruske trupe u ožujku 2022., nedugo nakon što je Moskva pokrenula invaziju na Ukrajinu.

U petak je napokon oslobođen, kao jedan od 75 Ukrajinaca razmijenjenih za 75 ruskih ratnih zarobljenika.

Pročitajte i ovo Opake namjere Putinova prijetnja koja ledi krv u žilama: "U slučaju prijetnje mogli bismo upotrijebiti nuklearno oružje"

Ukrajinski zarobljenik Foto:X/The Coordination Headquarters for the Treatment of Prisoners of War

Ukrajinske vlasti u srijedu su objavile nekoliko fotografija Goriljka (40) kako bi pokazale danak za koji kažu da ga je uzelo rusko zarobljeništvo.

"Stanje ukrajinskih ratnih zarobljenika izaziva užas i asocira na najmračnije stranice ljudske povijesti - nacističke koncentracijske logore smrti", objavio je Koordinacijski stožer za postupanje s ratnim zarobljenicima.

Nacionalna garda Ukrajine rekla je za CNN da su gotovo svi oslobođeni zatvorenici pretrpjeli gubitak težine, rane i lezije te kronična stanja koja proizlaze iz neliječenih ozljeda.

Pročitajte i ovo Rat na Bliskom istoku Izrael napao školu: Tvrde da je u njoj bila Hamasova baza

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak rekao je da su se zatvorenici vratili u Ukrajinu u užasnom stanju.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

"Mučenje izgladnjivanjem je monstruozno, premlaćivanja i nasilje su strašni", rekao je u izjavi objavljenoj na X te optužio Rusiju da ignorira međunarodne sporazume o ljudskim pravima.

"Više nema Ženevskih konvencija. Rusija ponovno misli da može izbjeći odgovornost za goleme ratne zločine", rekao je.

CNN je zatražio komentar od ruskog Ministarstva obrane.

Pročitajte i ovo Tragedija u Češkoj FOTO/VIDEO Brzi vlak s 200 putnika frontalno udario u teretni: Ovako je zvučao trenutak užasa

Prema Ženevskim konvencijama, skupu međunarodnih zakona koji reguliraju oružane sukobe, prema ratnim zarobljenicima mora se postupati čovječno i dostojanstveno te im se moraju osigurati osnovni dnevni obroci hrane koji su dovoljni u količini, kvaliteti i raznolikosti da zadrže ratne zarobljenike u dobrom zdravlju i spriječiti gubitak težine ili razvoj nedostataka u prehrani".

Pročitajte i ovo Ups! Kakav gaf na plakatu s Penavom i Bartulicom! Mnoge je ovo nasmijalo, a fotku je podijelila i Sandra Benčić: "Ideologodija"

Koordinacijski stožer za postupanje s ratnim zarobljenicima rekao je da je Goriljk bio među 169 čuvara koje su okupacijske ruske snage odvele i preko Bjelorusije prevezle u Rusiju. Rečeno je da je 89 od tih ljudi još uvijek u zatočeništvu te da ih Moskva koristi u zamjenu za ruske vojnike zarobljene u borbi.