Problem s EU izborima

EBU na meti kritičara nakon kontroverznog Eurosonga: Optužuju ih za cenzuru

Anders Vistisen, potencijalni Spitzenkandidat za Europske izbore Foto: Afp
Nakon kontroverznog Eurosonga, EBU se ponovno našao na meti kritičara. Zabranili su sudjelovanje u raspravi strankama krajnje desnice.

Europska radiofuzijska unija (EBU), poznatija i kao organizator Eurosonga, prozvana je da provodi cenzuru nad strankama krajnje desnice nakon brojnih kritika koje je primila za organizaciju Eurosonga. 

Naime, EBU je krajnjoj desnici zabranio sudjelovanje u velikoj raspravi o načinu izbora predsjednika Europske komisije koja će se održati 23. svibnja, dva tjedna prije izbora. 

EBU je i na posljednja dva izbora za Europski parlament (2014. i 2019.) organizirao TV debatu kandidata za mjesto predsjednika Europske komisije. 

Pročitajte i ovo Zastrašujuća snimka VIDEO Kamera otkriva trenutke strave! Avion udario u pistu i zapalio se: Pilot se katapultirao, ali nije mu bilo spasa

Dvije političke stranke koje neće smjeti sudjelovati u raspravi su Identitet i demokracija (ID) i Europski konzervativci i reformisti (ECR), a kao razlog Politico navodi njihovo odbijanje imenovanja službenog kandidata za predsjednika Komisije. 

Ova odluka pojačala je argument krajnje desnice da su im nedemokratski zabranjene važne uloge u parlamentu. 

Iako nisu službeno objavili tko će im biti kandidat za predsjednika Komisije, vjeruje se da bi krajnje desničare trebao predstavljati Anders Vistisen (ID) koji je nedavno u govoru u Maastrichtu najavio otpuštanje više od 10.000 zaposlenika EU, počevši od Ursule von der Leyen. 

Pročitajte i ovo istraga traje FOTO "To je pokušaj teškog ubojstva": Policija o slučaju bebe koja je ostavljena u kanti za smeće

Ne vjeruje se da bi krajnja desnica trebala osvojiti dovoljno mandata da odabere čelnika Europske komisije. 

ID i ECR odbacuju cijeli koncept predlaganja glavnog kandidata odnosno Spitzenkandidata kao prekoračenje ovlasti Parlamenta koji, prema ugovorima EU, nema pravo predlagati kandidata za predsjednika Komisije.

Također, ni sama von der Leyen nije bila pravi Spitzenkandidat Europske pučke stranke (EPP) kada je 2019. izabrana za čelnicu Komisije.