Dramatična ispovijest

'Vidio sam rudara koji je stavio remen oko vrata, a neki su lupali glavom o zid'

Rudari su se ubijali kako ne bi živi izgorjeli. Maske nisu radile, a put je bio prestrm da bi se spasili...

Turski rudar koji je uspio izvući živu glavu iz strahovite nesreće u rudniku u Somi u kojoj je poginulo 300 njegovih kolega ispričao je kako su se neki u očaju pokušali sami objesiti ili smrskati glavu u zid kako ne bi živi izgorjeli.

Hasan Ozdil ispričao je za Daily Mail: 'Vidio sam rudara koji je stavio remen od hlača oko vrata pokušavajući se ubiti. Sve je bilo puno plina i ja sam uspio pobjeći. Rekli su mi kasnije da su neki moji kolege udarali glavama o zidove'.
Ozidl tvrdi kako maske koje su imali mnogi rudari nisu bile dobre. 'Maske treba kontrolirati svakih šest mjeseci, no to nitko nije radio', tvrdi ovaj preživjeli rudar.

Turska vlada i kompanija koja upravlja rudnikom u Somi tvrde kako nemar nije uzrokom najveće rudarske nesreće u povijesti te zemlje. Međutim, opozicijski političari i preživjeli rudari traže odgovor na tvrdnje zašto inspekcija nikad nije posjetila najniže dijelove rudnika. 

Još jedan preživjeli rudar ispričao je svoju priču. Erdal Bicak (24) prošlog je utorka završio svoju smjenu i krenuo prema površini kada su ga pozvali nazad zbog nekakvih problema.

U rudniku u Turskoj iz kojeg spasioci još izvlače rudare izbio požar


'Kriva je tvrtka i upravitelji koji imaju aparate za mjerenje metana. Njegove vrijednosti bile su previsoke, no nitko nas nije upozorio na vrijeme', ispričao je Bicak.

Za razliku od drugih, on tvrdi da je zadnja inspekcija u rudniku bila šest mjeseci prije nesreće, ali su išli samo do prvih sto metara dubine. Gornji dio rudnika bi bio čist, no Bicak je ispričao kako su u donjem dijelu stropovi toliko niski a putevi toliko strmi da rudari ne mogu stajati uspravno što je jedan od razloga zbog kojih im je bilo toliko teško izaći. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme