Stanje je alarmantno

Golemi porast nasilja i ubojstava na sjeveru Europe: Razotkriven podmukli plan bandi koje angažiraju tinejdžere - "Jeftini su"

Ilustracija Foto: Getty Images
Tijekom ljeta dogodio se veliki porast nasilja u Švedskoj i Danskoj te je otkriveno da danske bande unajmljuju mlade iz Švedske za ubojstva.

Malmö u južnoj Švedskoj i Kopenhagen u Danskoj posljednjih su se godina suočili s eskalirajućim nasiljem bandi, koje se tijekom ljeta intenziviralo.

Kad šetate Malmöom, sve izgleda vrlo idilično. Ali ispod površine priča je sasvim drugačija. Švedski grad i Kopenhagen s druge strane tjesnaca Öresund, koji razdvaja Dansku i Švedsku, teško su pogođeni nasiljem maloljetnika. Danska policija izvijestila je da su tri osobe ubijene i da se dogodilo najmanje 25 napada ili pokušaja napada.

Posebno je zabrinjavajuća činjenica, prema riječima policajca iz Malmöa Glenna Sjögrena, dob osoba koje su počinile zločine.

"U Švedskoj iznajmljuju ubojice da izvrše ubojstva u Danskoj. I oni su uvijek mlada djeca", rekao je za Euronews.

Objasnio je i zašto su tako mladi: "Jeftinije je. A ako ih uhvate, ne dobivaju dugu kaznu", piše Euronews.

Prošle je godine švedska policija primijetila porast regrutiranja tinejdžera mlađih od 18 godina za izvršenje ubojstava jer su suočeni s manjim nadzorom i često su zaštićeni od kaznenog progona u usporedbi s odraslima.

Kriminalci često novače članove u socijalno ugroženim migrantskim četvrtima. Službeni podaci pokazuju da je od travnja bilo 25 slučajeva u kojima su Danci angažirali mlade Šveđane da počine zločine u Danskoj. Napadi su uključivali korištenje oružja, bombi, pa čak i ručnih bombi.

Pročitajte i ovo zločin u Švicarskoj Bivšu manekenku Kristinu suprug je ubio, raskomadao i samljeo u blenderu

Pročitajte i ovo PROMJENA VREMENA VIDEO Snimljene pijavice kod Zadra

Pročitajte i ovo S popustom Kupio dom iz snova za gotovo 400.000 dolara iako će kuća pasti u ocean: "Rekao sam si - život je kratak"