Nakon usvajanja rezolucije

Crnogorski intelektualci u pismu Hrvatima: "Poštovani susjedi, molimo vas..."

Rezolucija o Jasenovcu u Crnoj Gori Foto: Darko Tomas/Cropix
Stotinjak crnogorskih intelektualaca potpisalo je otvoreno pismo Hrvatskoj u kojemu su se ogradili od usvajanja rezolucije koja osuđuje genocid u logorima Jasenovac, Mathauzen i Dahau. Također su poručili da zastupnici koji su je podržali predstavljaju glas Rusije i Srbije.

Skupina crnogorskih intelektualaca se u otvorenom pismu hrvatskoj javnosti ogradila od rezolucije o Jasenovcu usvojene u crnogorskom parlamentu, rekavši da zastupnici koji su je podržali nisu glas Crne Gore, nego Srbije i Rusije.

Crnogorski parlament je krajem srpnja usvojio rezoluciju kojom se osuđuje genocid u logorima Jasenovac, Mathauzen i Dahau. Članica EU-a, Hrvatska je oštro reagirala i upozorila da to može ugroziti europski put Crne Gore te trojicu prosrpskih političara proglasila nepoželjnim osobama u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo persona non grata Stigle reakcije političara koji više ne smiju u Hrvatsku: "Ubit će me žena, propade nam rezervacija za Rovinj"

"Poštovani susjedi, molimo vas da ne osuđujete cijelu državu zbog postupaka pojedinaca, zato sve mjere koje donesete neka budu usmjerene protiv tih pojedinaca koji pokušavaju narušiti našu bliskost i prijateljstvo, a ne protiv naroda i države i njihove budućnosti", navodi se u pismu koje je potpisalo stotinjak crnogorskih intelektualaca.

"Oni koji su predložili rezoluciju i za nju glasali nisu glas Crne Gore već centara moći iz Srbije i Rusije koji imaju samo jedan cilj, izazvati potrese i sukobe na Balkanu i okrenu brata protiv brata", dodaje se.

Pročitajte i ovo objavljeni detalji Pijani vozač naletio na biciklista i usmrtio ga na mjestu

Crnogorski intelektualci smatraju da taj dokument ne odražava istinske osjećaje većine crnogorskog naroda prema Hrvatskoj i njezinim građanima.

"U ime Crne Gore, izražavamo našu iskrenu ispriku za nesporazume ili uvrede koje su mogle nastati kao posljedica usvajanja rezolucije.... Crnogorski narod pamti i pamtit će svaku vašu podršku koju smo dobili i svaku gestu bratske volje da uđemo u EU i to zaboraviti nećemo nikada", ističu intelektualci.

Za rezoluciju, koju je predložio čelnik prosrpske i proruske desnice Andrija Mandić, glasao je 41 od 81 zastupnika u crnogorskom parlamentu. 

Pročitajte i ovo užas uz granicu Pronađeni ozlijeđeni muškarac i žena, on je umro u bolnici: Policija istražuje što se dogodilo

Dokument je bio odgovor na podršku crnogorske vlade rezololuciji o Srebrenici koja je nešto ranije usvojena u Ujedinjenim narodima.

Hrvatska je u četvrtak nepoželjnim osobama proglasila predsjednika crnogorskog parlamenta Andriju Mandića, potpredsjednika vlade Aleksu Bečića i prosrpskog desničarskog političara Milana Kneževića.