Druge krivi za incident

Brnabić: "Nema jake Srbije bez jake Republike Srpske"

Ana Brnabić Foto: Afp
"Svi koji kažu da je Srbija ta koja izaziva nestabilnost u regiji ili su otvoreno zlonamjerni ili ne znaju ništa o politici", rekla je Ana Brnabić.

Predsjednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić najavila je u utorak u Banjoj Luci nastavak svake vrste potpore Republici Srpskoj, a ustvrdila je kako je nova kriza u odnosima Srbije i BiH zbog dolaska srbijanskih vojnih kadeta i časnika proteklog tjedna rezultat "želje nekih političara za širenjem mržnje".

Brnabić je to rekla kao jedini govornik na svečanoj sjednici Narodne skupštine RS-a, koja je sazvana samo kako bi ona mogla istupiti.

Brnabić je istaknula kako tu prigodu smatra iznimno važnim korakom nakon održavanja tzv. svesrpskog sabora, održanog u lipnju, i da se nada provedbi deklaracije koju su tada usvojili najviši dužnosnici Srbije i RS-a te Srpske pravoslavne crve (SPC) o još tješnjim međusobnim odnosima.

Pročitajte i ovo Nesavjesno postupao Muškarac preminuo nakon operacije hemoroida: Pokrenuta istraga protiv doktora poznate klinike

Po njezinim riječima, Srbi tim dokumentom čuvaju prava koja već imaju drugi, a da sadržajem nisu povrijedili bilo koji drugi narod niti integritet neke druge države, dok su se u prošlost vratili "samo kako bi iskazali poštovanje prema svim žrtvama rata".

Brnabić tvrdi kako je Srbija posvećena isključivo miru i suradnji u regiji, no za to nema partnere, posebice stoga jer se ne slaže oko najvažnijih pitanja poput poštivanja teritorijalnog integriteta, čime je aludirala na odnos prema statusu Kosova, ali i probleme u BiH.

Pročitajte i ovo Oglasio se UN Rusija okrivila Ukrajinu za napad na dječju bolnicu u Kijevu: "Inzistiram, mi ne napadamo civilne mete"

"Svi koji kažu da je Srbija ta koja izaziva nestabilnost u regiji ili su otvoreno zlonamjerni ili ne znaju ništa o politici", kazala je Brnabić izražavajući žaljenje jer, kako tvrdi, drugi na Balkanu nemaju vizije niti hrabrosti kakvu navodno imaju Aleksandar Vučić i današnja Srbija.

Pročitajte i ovo Spriječen femicid Drama na obali: Muškarac pokušao ubiti ženu - uhićen je

Komentirajući negodovanja zbog činjenice da su kadeti i časnici vojske Srbije proteklog vikenda u odorama defilirali po istočnoj Bosni i Prijedoru, Brnabić je zaključila kako je to izmišljeni problem.

"To je pokazalo svu želju određenih političara... da siju mržnju i razdor među narodima bez ikakvog razloga i stvarnog povoda", kazala je.

Tvrdi da u odnosu prema BiH Srbija samo traži puno poštovanje Daytonskog sporazuma, što po njezinoj interpretaciji znači "nepovredivost Republike Srpske i njezinih ovlasti". 

Zaključila je kako "nema jake Srbije bez jakog RS-a".

Povezane teme