Irske vlasti za prehrambenu sigurnost testirale su 27 hamburgera koji bi trebali sadržavati isključivo govedinu te su pronašle DNK konja u deset njih (37 posto) te svinjetinu u 23 (85 posto).
Proizvodi koji su sadržavali konjetinu potjecali su iz dviju tvornica u Irskoj u vlasništvu Liffey Meats i Silvercrest Foods te tvornici Dalepak Hambleton u V. Britaniji. Prodavali su se u popularnim lancima supermarketa Tesco, Lidl, Aldi i Iceland.
>> Bizarne stvari o hrani i piću koje sigurno niste znali
Hamburgeri su općenito sadržavali malo konjetine, osim u uzorku uzetom u Tescu, koji je sadržavao 29 posto.
Irske vlasti objašnjavaju tragove svinjetine izradom proizvoda koji sadrže to meso u istim tvornicama ali se pitaju o prisustvu konjetine koja se normalno ne koristi.
"U Irskoj se u našoj kulturi ne jede konjetina te posljedično ne očekujemo da ćemo je naći u hamburgeru", istaknuo je Alan Reilly, glavni direktor FSAI podsjećajući da ti proizvodi ne predstavljaju opasnost po zdravlje. (Hina)
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook