upozorenje liječnika

Kaos u susjedstvu, bolnice pune pacijenata, na udaru su i mladi: "Ovo je najvjerojatniji razlog"

Ilustracija Foto: Getty Images
Liječnik ističe simptome zbog kojih se odmah treba javiti liječniku.

Kardiolog Predrag Mitrović iz Srbije kaže da su koronarne jedinice diljem zemlje prenatrpane i da se u posljednjih nekoliko dana broj pregleda i pacijenata sa srčanim udarom povećao za čak 20 posto.

Kao dva najbitnija razloga za pogoršanje stanja kardiovaskularnih bolesnika ističe promjenu vremena i pojavu akutnih koronarnih sindroma, odnosno srčanih udara.

"Mnogi kronični bolesnici tijekom ljeta su smanjili dozu terapije koju koriste. Kad se vrate na staru dozu, dolazi do problema. Ono o čemu mi stalno pričamo je promjena vremena, taj prijelaz iz toplog u hladno, kad se sužavaju krvne žile i može doći do infarkta", rekao je Mitrović za Blic.rs.

Dodaje da se svi trenutačno liječe iako su jedinice prenatrpane, uz upozorenje da su trenutačno najugroženiji kronični bolesnici.

"Svaki poremećaj u terapiji i vremenu najviše pogađa njih. Isto se događa svugdje u Srbiji, imamo povećanu hipertenziju i srčane udare", govori Mitrović. 

Čak i oni mlađi, u dobi od 40 do 50 godina, mogu doživjeti poremećaje srčanog ritma i hipertenziju, objašnjava, stoga podsjeća na najbitnije simptome.

Kod povišenog krvnog tlaka ne smiju se zanemariti glavobolje, nesvjestica i osjećaj pritiska u glavi. Kad je u pitanju srce, obavezno se treba javiti liječniku ako se osjeća bol u prsima koja se širi u lijevu ruku, kao i bol u vratu, čeljusti i leđima.

Pročitajte i ovo Donosi Provjereno Reporterka raskrinkala gradonačelnika koji je gotovo 20 godina na vlasti, on se opravdava: "O čemu mi pričamo, ma nemojte me…"

Pročitajte i ovo Užas VIDEO Stravična tragedija na jezeru: Potonuo brod, već su izvukli 126 tijela, a boje se da će ih biti još mnogo