Dvostruki život

Zvali su ga superpolicajcem: Sad je osuđen na 38 godina

Genaro Garcia Luna Foto: Afp
Genaro Garcia Luna bio je ministar javne sigurnosti Meksika od 2006. do 2012. godine, a prije toga pet godina vodio je Federalnu istražnu agenciju koja se borila protiv narkobandi.

Bivši meksički ministar javne sigurnosti Genaro Garcia Luna osuđen je na više od 38 godina zatvora u SAD-u zbog primanja mita od kartela, protiv kojih se trebao boriti.

Garcia Luna bio je ministar javne sigurnosti Meksika od 2006. do 2012. godine, a prije toga pet godina vodio je Federalnu istražnu agenciju koja se borila protiv narkobandi.

Godinama je slovio kao "meksički superpolicajac", no 2019. je uhićen u Teksasu zbog sumnje da je štitio članove kartela Sinaloa od uhićenja i pružao pomoć u zamjenu za milijune dolara mita koje su mu članovi kartela isporučili u aktovkama.

Tužitelji su tražili doživotnu kaznu tvrdeći kako je Garcia Luna živio "dvostrukim životom", radeći s američkim agencijama za borbu protiv narkotika i obavještajnim službama, dok je potajno bio na platnom popisu kartela Sinaloa.

Dok je objavljivao kaznu od 460 mjeseci ili 38 godina i četiri mjeseca, sudac Brian Cogan rekao je da bi Garcia Luna trebao imati "malo svjetla na kraju tunela" te mu odao priznanje za podučavanje zatvorenika u Metropolitan Detention Centeru u Brooklynu.

Međutim, sudac je naglasio kako je Garcia Luna živio "dvostrukim životom", pri čemu je šteta koju je prouzročio bila veća od njegovih dobrih djela.

"Osim vašeg vrlo ugodnog ponašanja i vaše artikulacije, imate istu vrstu razbojništva kao El Chapo, samo se drugačije manifestira", rekao je Cogan, koji je 2019. osudio slavnog suosnivača Sinaloa kartela "El Chapo" Guzmana na doživotni zatvor.

Obrana je na suđenju tvrdila da su bivši članovi kartela Sinaloa koji su surađivali s tužiteljima lažno optužili Garciu Lunu kako bi ishodili smanjenje kazni.

Njegov branitelj Cesar de Castro predložio je da ga sudac ne bi trebao osuditi na kaznu dužu od 20 godina zatvora te istaknuo da je već proveo gotovo pet godina u zatvoru od uhićenja 2019.

"Nisam počinio nijedan od ovih zločina", branio se.

Pročitajte i ovo RTX Zbog korupcije i kršenja zakona o naoružanju morat će platiti 950 milijuna: "Nisu samo prevarili Vladu, ugrozili su još neke procese"

Pročitajte i ovo Najveća nagodba Nadbiskupija mora isplatiti milijune žrtvama seksualnog zlostavljanja: "Bilo je vrijeme da se to riješi"