Financirala tvrtka

Moćni direktor poznatog brenda uhićen zbog trgovine ljudima za seks: "Sve su nadgledali njegovi ljudi"

Mike Jeffries Foto: Platforma X/Screenshot
Mike Jeffries (79) i njegov partner Matthew Smith (60) uhićeni su pod optužbama za seksualnu trgovinu ljudima. Uz njih je uhićen i navodni posrednik. Prema tužbi, Abercrombie & Fitch je financirao operaciju seksualne trgovine koju je vodio njezin bivši izvršni direktor tijekom dva desetljeća koliko je on bio na čelu.

Bivši izvršni direktor modnog diva Abercrombie & Fitch (A&F) Mike Jeffries (79) i njegov partner, Britanac Matthew Smith (60) uhićeni su u utorak ujutro pod optužbama za seksualnu trgovinu ljudima. Uz njih je uhićen i navodni posrednik.

Odvjetnici Jeffriesa i Smitha prethodno su zanijekali da su njih dvojica počinili bilo kakvo zlodjelo. Odgovarajući na najnovije informacije, Jeffriesov odvjetnik je rekao BBC-u: "Detaljno ćemo odgovoriti na optužbe nakon što optužnica bude otpečaćena, i kada bude prikladno, ali planiramo to učiniti u zgradi suda - ne u medijima."

A&F je odbio komentirati najnoviji razvoj događaja. 

FBI je otvorio istragu prošle godine nakon što je BBC otkrio da su Mike Jeffries i njegov partner seksualno iskorištavali i zlostavljali muškarce na događajima koje su organizirali u svojim njujorškim rezidencijama i hotelima diljem svijeta. Istraga je otkrila da je postojala sofisticirana operacija koja je uključivala posrednika i mrežu regruta zaduženih za regrutiranje ljudi za događaje. Nakon toga je u New Yorku pokrenuta građanska tužba kojom se Jeffries i Smith optužuju za seksualnu trgovinu, silovanje i seksualni napad.

Prema tužbi, Abercrombie & Fitch je financirao operaciju seksualne trgovine koju je vodio njezin bivši izvršni direktor tijekom dva desetljeća koliko je on bio na čelu. 

Brad Edwards, građanski odvjetnik koji zastupa neke od navodnih žrtava, rekao je: "Ova uhićenja veliki su prvi korak prema postizanju pravde za mnoge žrtve koje su bile iskorištavane i zlostavljane kroz ovu shemu trgovine ljudima u svrhu seksa mnogo godina pod legitimnom krinkom koju je osiguravao Abercrombie".

Upozorenje: Tekst sadrži opise seksualnih radnji

U svojoj je istrazi BBC razgovarao s 12 muškaraca koji su sudjelovali ili organizirali događanja na kojima je bilo seksualnih odnosa između 2009. i 2015. godine. Osam muškaraca koji su prisustvovali događajima rekli su da ih je regrutirao posrednik kojeg je BBC identificirao kao Jamesa Jacobsona.

Neki od muškaraca s kojima je britanski medij razgovarao rekli su da su bili dovedeni u zabludu o prirodi događaja ili da im nije rečeno da je riječ o seksu. Drugi su rekli da su shvatili da će događaji biti seksualni, ali ne baš ono što se od njih očekivalo. Svi su bili plaćeni. Nekoliko ih je reklo da su posrednik ili drugi regruti iznijeli mogućnost modeliranja za A&F.

David Bradberry, tada 23-godišnjak i ambiciozni model, rekao je da mu je "jasno stavljeno do znanja" da se bez oralnog seksa s Jacobsonom neće sastati s izvršnim direktorom A&F-a Jeffriesom.

"Bilo je kao da prodaje slavu. A cijena je bio pristanak", rekao je Bradberry i dodao da je kasnije bio na zabavi u Jeffriesovoj vili u Hamptonsu na Long Islandu, gdje je upoznao Jeffriesa i s njim imao spolni odnos.

Ispričao je da se zbog "zabačenosti" lokacije i prisutnosti Jeffriesovog osoblja odjevenog u uniforme A&F-a, koje je nadgledalo događaje, nije osjećao sigurnim reći 'ne' ili 'Ne osjećam se ugodno zbog ovoga'.

Kada je priča otkrivena, brend je tvrdio da nije znao za "navodni pothvat trgovine seksom" koji je vodio njegov bivši izvršni direktor - za koji je optužen da ga je financirao.

Ranije ove godine, američki sud presudio je da A&F mora pokriti troškove pravne obrane Mikea Jeffriesa dok se on nastavlja boriti protiv građanskih optužbi za trgovinu ljudima i silovanje. Sudac je zaključio da su optužbe povezane s njegovom korporativnom ulogom nakon što je tužio marku jer je odbila platiti njegove pravne troškove.

Godine 2014. Jeffries je odstupio s mjesta izvršnog direktora nakon pada prodaje i otišao s mirovinskim paketom procijenjenim na oko 25 milijuna dolara. Nekada jedan od najbolje plaćenih američkih izvršnih direktora, bio je kontroverzna osoba koja se suočavala s tvrdnjama o diskriminaciji osoblja, zabrinutošću zbog velikih troškova i pritužbama na neslužbeni utjecaj svog životnog partnera, Matthewa Smitha, unutar A&F-a.

Pročitajte i ovo JEZIVE OPTUŽBE FBI istražuje moćnog direktora čuvenog brenda: Trgovao ljudima i mladiće godinama prisiljavao na seks?

Pročitajte i ovo Tvrtka bez komentara Protiv poznate modne marke podignuta tužba zbog trgovine ljudima: "Moraju odgovarati za mnoge neprihvatljive radnje"

Pročitajte i ovo Mučni detalji Detalji seksualnog skandala koji je užasnuo svijet: Modni mogul organizirao orgije, posrednici mu podvodili mladiće koje su iskorištavali, drogirali, brijali