VJERSKA UVJERENJA

Časnik iz BiH izazvao diplomatski skandal: Odbio se rukovati s austrijskom ministricom jer je žena

Klaudia Tanner, austrijska ministrica obrane Foto: Afp
Tijekom završne kadetske svečanosti na vojnoj akademiji u Bečkom Novom Mjestu jedan od časnika iz BiH koji je ondje završio izobrazbu odbio je pružiti ruku austrijskoj ministrici obrane Klaudiji Tanner jer je žena, a opravdavao se da je to zbog njegovih vjerskih uvjerenja.

Terezijanska vojna akademija u Bečkom Novom Mjestu već nekoliko godina obrazuje bosanskohercegovački časnički kadar jer u BiH ne postoji nijedna časnička škola. Prije su se časnici iz BiH obrazovali u Turskoj, no uz potporu Europske unije to sada odrađuju Austrijanci.

Čitava uspješna suradnja i završna svečanost nove generacije časnika koji su završili Terezijansku vojnu akademiju ostali su u sjeni incidenta koji je izazvao jedan od časnika jer je zbog svojih vjerskih uvjerenja odlučio preskočiti rukovanje s austrijskom ministricom obrane Klaudijom Tanner.

Časnik je smjesta isključen iz ostatka svečanosti, a nije mu uručen ni prsten akademije koji tradicionalno dobiju svi koji završe tu austrijsku vojnu akademiju.

"Uvažavajući jednu od najstarijih akademija, koja zbog svojih procedura zauzima prestižno mjesto u svijetu, u ime Ministarstva obrane BiH i Oružanih snaga BiH ispričao sam se i ministrici i ostalima. Vjerujem da ovakav događaj neće narušiti odlične prijateljske odnose u području vojne suradnje nas i Republike Austrije", poručio je zamjenik ministra obrane Bosne i Hercegovine Slaven Galić.

"Ovaj događaj, koji je već proglašen incidentom, nije pokvario daljnje procedure Terezijanske vojne akademije da svečanost do kraja bude okončana, kada sam imao priliku još jednom zahvaliti Ministarstvu obrane Austrije i Terezijanskoj vojnoj akademiji, što prepoznaju potrebe sustava obrane Bosne i Hercegovine i omogućuju kadetima iz Bosne i Hercegovine da se školuju i obrazuju za obavljanje časničke dužnosti uz nadu da će se ta suradnja nastaviti i u budućnosti", zaključio je bosanskohercegovački ministar.

Pročitajte i ovo Već digli zastave? Rusi sve bliže osvajanju ''tvrđave'', poslali dodatne snage: "Napadaju s tri strane, a mi..."

Pročitajte i ovo povukli su potez Saborski zastupnik izbačen iz Saveza Roma zbog optužbi za fizičko nasilje