Pala je odluka

Biden se povukao, neće biti kandidat za predsjednika SAD-a: Kamala Harris objavila znakovitu poruku

Joe Biden se povukao Foto: Afp
Joe Biden se povukao i objavio da neće biti kandidat za predsjednika SAD-a.

 

  • Joe Biden se povukao, neće biti kandidat za predsjednika SAD-a

  • rekao da je to u najboljem interesu njegove stranke i zemlje

  • prve reakcije na odustajanje od utrke - Trumpa, ali i Bidenovih stanačkih kolega

  • Predsjedavajući Zastupničkog doma, republikanac Mike Johnson smatra da Biden treba odmah dati ostavku

23:06 Svjetski čelnici u nedjelju hvale mandat američkog predsjednika Joea Bidena i njegovu odluku da odustane od kandidature za još četiri godine u Bijeloj kući.

23:05 Biden se povlači iz utrke, što će se sada dogoditi?

22:59 Potpredsjednica Kamala Harris rekla je da je počašćena što ju je podržao Joe Biden te mu se  zahvalila na izvanrednom vodstvu i što je napravio nesebičan i patriotski čin povlačenjem iz predsjedničke utrke."Čast mi je što me predsjednik podržava i moja je namjera zaslužiti i osvojiti ovu nominaciju. Učinit ću sve što je u mojoj moći da ujedinim Demokratsku stranku te ujedinim našu naciju i porazim Donalda Trumpa. Imamo 107 dana do dana izbora. Zajedno ćemo se boriti.i pobijediti", poručila je Harris.

22:20 Donald Trump smatra da će lakše pobijediti potpredsjednicu Kamalu Harris nego Bidena.

22:00 Tko je Kamala Harris? Odvjetnica jamajačko-indijskog podrijetla, borkinja za pravo glasa i pobačaj

21:30 Američki predsjednik Joe Biden još u subotu navečer planirao je ostati u predsjedničkoj utrci, no u nedjelju popodne rekao je višem osoblju da se povlači.

21:10 Bivši stručni pomoćnik Baracka Obame umanjio je utjecaj bivšeg predsjednika na odluku Joea Bidena da odstupi, rekavši da je ona već "nepovratna". Obama je navodno rekao saveznicima ovog tjedna da bi predsjednik trebao ponovno razmotriti svoju kandidaturu za ponovni izbor. Bidena je to iznerviralo, ali to nije bi bio odlučujući faktor u predsjednikovoj odluci.

"Je li Obama bio bitan? Naravno. Ali on je bio jedan od mnogih glasova koji su se javili", rekao je Charles Kupchan za Sky News.

21:00 U tijeku hitan sastanak viših dužnosnika Demokratskog nacionalnog odbora (DNC), javlja CBS.

20:50 Bidenovi stranački kolege podržavaju odluku predsjednika da odustane od reizbora.Bidenova supruga Jill podržala je suprugovu odluku na Instagramu, stavivši uz negovo priopćenje emotikon ružićastog srca.

20:48 Senator Colorada John Hickenlooper također je podržao Bidenovu odluku. "Tijekom više od 50 godina u javnoj službi, predsjednik Biden uvijek je zemlju stavljao ispred bilo kakvih osobnih briga ili ambicija. On je jednostavno takav", rekao je senator u izjavi. “Njegovo predsjedništvo – i karijera – ostat će zapamćeni zajedno s Rooseveltovom i Johnsonovom po svom opsegu, veličini i trajnom utjecaju na američko društvo", smatra senator.

20:47 Predsjedavajući Zastupničkog doma, republikanac Mike Johnson smatra da Biden ne bi trebao dovršiti svoj predsjednički mandat.

"Ako Joe Biden nije sposoban kandidirati se za predsjednika, nije sposoban obnašati dužnost predsjednika. Mora hitno dati ostavku na dužnost. 5. studenog ne može doći dovoljno brzo,” napisao je na mreži X.

20:35 Biden je u objavi na X-u rekao da će ostati u ulozi predsjednika i vrhovnog zapovjednika do kraja svog mandata u siječnju 2025. 

Odustajanjem od kandidature Biden otvara put potpredsjednici Kamali Harris da se natječe za stranačku predsjendičku nominaciju, prvoj Afroamerikanki kojoj je to pošlo za rukom u povijesti zemlje. 

20:30 Bidenova objava uslijedila je nakon vala javnog i privatnog pritiska demokratskih zastupnika i stranačkih dužnosnika da odustane od utrke nakon šokantno lošeg nastupa u televizijskoj debati prošlog mjeseca protiv republikanskog rivala Donalda Trumpa.

20:20 U telefonskom razgovoru s CNN-om nekoliko minuta nakon što je predsjednik Joe Biden objavio svoj izlazak iz utrke za 2024. godinu, bivši predsjednik Donald Trump opisao je Bidena kao najgoreg predsjednika u povijesti zemlje, piše CNN.

20:00 Biden je u pismu u kojem je objavio da se povlači najavio i da će se tijekom tjedna obratiti naciji s više detalja o svojoj odluci.

19:57 U pismu objavljenom na njegovom profilu na društvenim mrežama napisao je kako mu je bila najveća čast u životu služiti kao predsjednik. Zahvalio je i potpredsjednici Kamali Harris, a za nju se nagađa da bi mogla zamijeniti Bidena u utrci za Bijelu kuću.

"Kasnije ovog tjedna obratit ću se naciji s više detalja o svojoj odluci. Za sada, želim izraziti svoju najdublju zahvalnost svima koji su se toliko trudili kako bi vidjeli moj reizbor. Želim zahvaliti potpredsjednici Kamali Harris što je bila izvanredna partnerica. Također iskreno zahvaljujem američkom narodu za vjeru i povjerenje koje ste mi ukazali, vjerujem danas u ono u što sam uvijek vjerovao - da ne postoji ništa što Amerika ne može postići - kada radimo zajedno. Moramo se samo prisjetiti da smo Sjedinjene Američke Države", napisao je. 

 

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

19:55 Joe Biden se povukao, neće biti kandidat za predsjednika SAD-a. Iz njegovog tabora su potvrdili kako je ova odluka donesena s najboljim namjerama za demokrate, piše BBC. Američki predsjednik Joe Biden najavio je da će prekinuti svoju kandidaturu za reizbor, rekavši da je to u najboljem interesu njegove stranke i zemlje.

 

Povezane teme