Osjeća se obveznim

Berlusconi se predomislio: 'Ipak ću ostati u politici!'

Slika nije dostupna
Iako je u srijedu rekao kako će se povući iz aktivnog političkog života, bivši talijanski premijer predomislio se nakon jučerašnje presude. Kaže, osjeća se obveznim ostati u politici.

Nakon jučerašnje presude u kojoj je Silvio Berlusconi osuđen na 4 godine zatvora zbog porezne prijevare(zahvaljujući neposrednoj amnestiji kazna je smanjena na godinu dana), bivši je talijanski premijer dao intervju u kojem se izjasnio kako ipak ostaje u politici, piše BBC.

Berlusconi je za talijansku televiziju rekao kako želi 'reformirati pravosudni sustav kako se drugima ne bi dogodilo to što se dogodilo njemu'. 'Bit će posljedica. Osjećam se obveznim ostati u ovom području', rekao je Berlusconi.

Vijest o zatvorskoj kazni bivšem premijeru Silviju Berlusconiju u subotu je udarna na naslovnicama talijanskih novinama, a u komentarima se ističe da takva presuda znači kraj jedne ere u kojoj je dominirao čovjek kojega je jedan list nazvao 'rođenim delikventom'.

>> Berlusconi: Ovo je politička presuda

'Opsjene i alibiji' su završeni, ističe torinski list La Stampa. 'Cijeli jedna naraštaj Talijana rođenih nakon 1975. godine po prvi puta će idućeg proljeća glasovati na izborima koji nisu referendum za ili protiv Berlusconija'.

Berlusconi je već prošlog tjedna izjavio da se neće kandidirati na izborima, ali je osuda na četiri godina zatvora, koja je bila brzo reducirana na samo jednu po zakonu o pomilovanju koji za cilj ima smanjiti prenatrpanost zatvora, stavila točku na njegovu dominaciju talijanskom političkom scenom.

'I tako završava njegov slučaj, rođen na televiziji i završen na sudu, s jasnom, vrlo oštrom i prije svega uvredljivom kaznom', ocijenila je La Repubblica, sklona lijevom centru, u uredničkom komentaru.

Također ljevici sklon Il Fatto Qoutidiano, koji je vodio rat s Berlusconijevim vladama tijekom njegova tri mandata od 1994. do 2011. godine, napisao je da je presuda 76-godišnjem medijskom mogulu 'dokaz da je Italijom devet godina upravljao porezni prevarant'.

Neki su listovi presudu popratili strogo navodeći samo činjenice. Vodeći talijanski list Corriere della Sera je samo napisao da je 'Berlusconi osuđen' bez uredničkih komentara.

Bivši predsjednik talijanske vlade Silvio Berlusconi osuđen je u petak u prvostupanjskom postupku na četiri godine zatvora zbog porezne prijevare u aferi Mediaset, uz zabranu obnašanja javne službe na tri godine. Sud je usto u ovom postupku, u kojemu je uz Berlusconija bilo još deset suoptuženika, presudio da optuženici moraju platiti 10 milijuna eura kao predujam poreza.

Berlusconi je u aferi Mediaset optužen da je napuhao cijenu prava prikazivanja filmova koje su kupovale fiktivne tvrtke u njegovu vlasništvu kod preprodaje njegovu adiovizualnom carstvu Mediasetu.

Berlusconijevi odvjetnici su najavili da će se žaliti a dugotrajni žalbeni postupci u Italiji vjerojatno će osigurati da Berlusconi nikada neće vidjeti unutrašnjost ćelije. On sam je kazao da se radi o političkoj presudi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook