Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Sudačko bjesnilo'

Berlusconi: Ovo je politička presuda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi osuđen je na strogu kaznu od četiri godine zatvora zbog porezne prijevare u aferi Mediaset koja je zahvaljujući neposrednoj amnestiji smanjena na godinu dana zatvora.

Premda je gotovo nemoguće da bi i jedan dan proveo iza rešetaka, Il Cavaliere je odmah komentirao kako je riječ o "nepodnošljivu sudačkom bjesnilu". "Ovo je politički sud, nevjerojatan i nepodnošljiv. Ovo je nedvojbeno politička presuda kao što su politički svi sudski postupci protiv mene", rekao je Berlusconi u emisiji jedne od njegovih privatnih mreža, Italie 1.

Pročitajte i ovo KB Sveti Duh Pravomoćna presuda Sud odlučio: Otkaz patologu nakon skandala na Svetom Duhu bio je nezakonit Donald Trump Kakav obrat Velika pobjeda za Trumpa: Vrhovni sud oborio odluku

>> Berlusconi zbog porezne prijevare osuđen na četiri godine zatvora

Kazna izrečena medijskom magnatu odmah je smanjena na godinu dana zatvora, na temelju zakona o amnestiji iz 2006. koji je tada donijela ljevičarska vlada ne bi li smanjila prenatrpanost u zatvorima. Ako prizivni sud potvrdi prvostupanjsku presudu, još postoji mogućnost žalbe vrhovnom sudu, što također odgađa izvršenje kazne.

Sud u Milanu ipak se pokazao iznimno strogim kada mu je zabranio obnašanje javne službe na pet godina, što će se izvršiti kada se donese pravomoćna presuda. Ako se kazna potvrdi, što je za njega najnepovoljniji scenarij, Berlusconi vjerojatno neće ići u zatvor s obzirom na svoju dob (76 mu je godina).

Berlusconi je u aferi Mediaset optužen da je napuhao cijenu prava prikazivanja filmova koje su kupovale fiktivne tvrtke u njegovu vlasništvu kod preprodaje njegovu audiovizualnom carstvu Mediasetu. Grupa je tako stvorila u inozemstvu crne fondove i smanjila zaradu u Italiji kako bi platila manji porez. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene