Za Dnevnik Nove TV

Veleposlanik iz Beča: "17-godišnji napadač ima poveznicu s Hrvatskom koja još nije jasna"

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Bečka dionica koncerata Taylor Swift morala je biti otkazana zbog terorističkih prijetnji. Jedan od napadača navodno je tursko-hrvatskog podrijetla. Detalje o njemu istražila je reporterka Dnevnika Nove TV Viktorija Bednjanec.

Veleposlanik Hrvatske u Austriji Daniel Glunčić s reporterkom Dnevnika Nove TV Viktorijom Bednjanec razgovarao je o posljednjim informacijama vezanim uz najavljen teroristički napad na koncertima pjevačice Taylor Swift.

"Zna se da je protiv napadača, koji je navodno hrvatskog podrijetla, kao i 19-godišnjaka, određen istražni zatvor. Sumnjiči ga se da je sudjelovao u zločinačkoj terorističkoj organizaciji, a 19-godišnjak je sve i priznao. 17-godišnjak pak tvrdi da ne zna ništa o napadu, što je ponovio i njegov odvjetnik.

Pročitajte i ovo Velik uspjeh Veliko priznanje za Nova grupu: Bugarski novinari nominirani za nagradu Emmy®

Istražitelji s druge strane tvrde da je viđen u džamiji koja je prošle godine bila raspuštena jer su u njoj molila dva napadača koja su sudjelovala u dva različita incidenta. Odvjetnik tvrdi da se 17-godišnjak tamo našao jer u blizini živi njegova djevojka.

Veleposlanik Glunčić kazao je je li potencijalni napadač zaista hrvatskog podrijetla.

"Stalno sam u kontaktu s austrijskom stranom da vidimo radi li se o hrvatskom državljaninu. Za sada se sa sigurnošću može reći da se ne radi o hrvatskome državljninu. To je osoba bez hrvatskog državljanstva i putovnice", kazao je.

"Austrijsku stranu pitali smo što znači hrvatsko podrijetlo i nisu nam mogli sa sigurnošću reći. On ima poveznicu s Hrvatskom, koja još nije jasna za mnoge, možda čak i za austrijsku stranu. Čekamo adekvatni odgovor", rekao  je veleposlanik.

"Pojedini pojmovi često se miješaju, primjerice srpski, hrvatski, bošnjački, makedonski... Greška je mogla nastati u matičnom uredu. Ne znači da je on hrvatski državljanin, a možda i nema poveznice. Možda je to pogrešno evidentirano", rekao je i dodao da se možda radi o administrativnoj greški.

Napadači su izuzetno mladi i radikalizirani na internetu. Veleposlanik je komentirao koliki je to problem u Austriji.

"U ovom slučaju, glavni organizator napada, 19-godišnjak, dolazi iz mjesta pored Beča, radikaliziran je kroz konzumaciju YouTubea i korištenjem portala. Danas je došla informacija da je bio povezan s osobom iz Berlina koja navodno mlade navodi na radikalizaciju.  Proces radikalizacije traje nekoliko mjeseci. Pronađen je još jedan napadač, 18-godišnjak koji se također zakleo na vjernost Islamskoj državi. Internet i nadzor interneta velik su problem", rekao je veleposlanik.

Pročitajte i ovo Borba s buktinjom Novi požari u Dalmaciji: Vatrogasci na terenu, kanaderi u akciji

Upitan o integraciji muslimanskih zajednica u Austriji i hoće li se za njih išta mijenjati u državi, rekao je da se ne radi o velikoj zajednici, već o strujama i orijentacijama.  

"Austrija već godinama pokušava što bolje integrirati te zajednice, ali neki to očito ne žele. Sve oko sebe vide kao neprijatelje. Integracija je spora, a problem nastaje kada započne proces radikalizacije i društva i to je problem ne samo u Austriji", rekao je veleposlanik.

Pročitajte i ovo Svjetska vinska velesila Cijene vina će rasti? Glavobolja za vinare, a onda i kupce

Obožavatelji Taylor Swit još ju jedan dan proveli okupljajući se na ulicama Beča. Pružaju poruke podrške Taylor Swift koja se o svemu još nije službeno oglasila

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Povezane teme