Velika nagrada

SAD nudi 10 milijuna dolara za informacije o ruskom vojnom blogu Rybaru: "Ovo je njihova tajna zadaća"

Kanal ruskog vojnog blogera Rybara Foto: Afp
State Department raspisao je nagradu za informacije o ruskom vojnom blogeru Rybaru. Pokušaj je to Sjedinjenih Država da suzbiju navodno rusko miješanje u američke izbore.

Američka vlada nudi nagradu od čak 10 milijuna dolara za informacije koje bi dovele do identifikacije ili lociranja ruskog vojnog blogera pod imenom Rybar i njegovih zaposlenika, navodi se u priopćenju objavljenom u misiji Rewards for Justice.

Rybar, koji ima više od 1,3 milijuna pretplatnika na svom Telegram kanalu uglavnom se bavi invazijom Rusije na Ukrajinu, a cilj mu je "pojačati ruske vojne sposobnosti i unaprijediti proruske i antizapadne narative", navodi se u izjavi koju prenosi Bloomberg.

Rybar je navodno osnovao sada pokojni saveznik Kremlja koji je postao pobunjenik Jevgenij Prigožin, a također upravlja propagandnim kanalima društvenih medija #HOLDTHELINE i #STANDWTHTEXAS "za promicanje političkih interesa ruske vlade" u SAD-u. Rybar sada prima sredstva od Rosteca, ruske državne obrambene industrijske korporacije, koja je pod sankcijama SAD-a od 2022.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

Osim toga, Rybar je, kako tvrdi Rewards for Justice, uspostavio kanal "TEXASvsUSA" na X-u, koji nastoji "promicati društvene podjele, raspirivati ​​stranačke i rasne nesuglasice te poticati mržnju i nasilje" u SAD-u prije predsjedničkih izbora sljedećeg mjeseca.

Američka vlada u rujnu je rekla da je Moskva potrošila milijune dolara kako bi utjecala na nadolazeće izbore i ojačala utjecaj Kremlja uspostavom nekoliko desetaka web domena korištenih za tajno širenje propagande ruske vlade.

U video odgovoru na objavu nagrade za informacije, direktor Rybara Mikhail Zvinčuk zanijekao je da se njegova organizacija koristi za utjecaj na izbore u SAD-u i dao svoju adresu registracije u Moskvi. Rybar je rekao da očekuje da američka vlada izvrši obećanu uplatu u zamjenu za adresu, putem izravnog prijenosa sredstava, gumba za donacije na Rybarovoj web stranici ili u kriptovaluti.

Pročitajte i ovo Oprez Povlači se namirnica koja se smatra superhranom: Provjerite imate li je u svom domu

Pročitajte i ovo Ozbiljan ultimatum Zelenski jednom rečenicom potresao Bruxselles: "Ili nas primite u NATO ili ćemo reaktivirati nuklearni program"

 

Povezane teme