Stižu trupe SAD-a

Svijet drhti od velike osvete: Amerikanci na Bliski istok šalju jedno od najmoćnijih oružja. Što je to THAAD?

THAAD sustav Foto: Afp
Moćni američki proturaketni obrambeni sustav šalje se u Izrael zajedno sa stotinjak vojnika za podršku.

Sjedinjene Države objavile su u nedjelju da će poslati Izraelu napredni proturaketni sustav i američke vojnike koji će upravljati njime, u nastojanju ojačavanje zračne obrane zemlje nakon raketnog napada iz Irana.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da šalje sustav kako bi "obranio Izrael".

Glasnogovornik Pentagona Pat Ryder rekao je da bi slanje Terminalnog sustava obrane područja na velikim visinama (THAAD) pojačalo integrirani sustav protuzračne obrane Izraela.

"Ovo je dio šire prilagodbe američke vojske proteklih mjeseci, kako bi podržali obranu Izraela i zaštitili Amerikance od napada Irana i proiranske milicije", priopćio je Ryder.

Obrambeni sustav THAAD jedno je od najmoćnijih proturaketnih oružja američke vojske. To oružje sposobno je presretati balističke rakete na dometima od 150 do 200 kilometara i s gotovo savršenom stopom uspjeha, piše CNN.

Koristeći kombinaciju naprednih radarskih sustava i presretača, THAAD, skraćenica od Terminal High-Altitude Area Defense, jedini je američki obrambeni sustav proturaketnih projektila koji može uništiti balističke rakete kratkog i srednjeg dometa unutar ili izvan atmosfere tijekom njihove terminalne faze leta.

THAAD presretači su kinetički, što znači da uklanjaju nadolazeće mete sudarajući se s njima, a ne da eksplodiraju u blizini dolazeće bojeve glave.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

Putem širokog sustava zapovijedanja i kontrole te upravljanja borbom, THAAD baterije mogu komunicirati s nizom američkih proturaketnih obrambenih sustava, uključujući sustave Aegis – koji se obično nalaze na brodovima američke mornarice – i Patriot raketne obrambene sustave koji su dizajnirani za presretanje ciljeva manjeg dometa.

Američka vojska ima sedam THAAD baterija, od kojih se svaka sastoji od šest lansera na kamionima – s po osam presretača – moćnog radarskog sustava i komponente za kontrolu vatre i komunikacije.

Jedna od tih baterija sada se šalje u Izrael kako bi se ojačala njegova već impresivna sposobnost da se suprotstavi nadolazećim projektilima "nakon neviđenih napada Irana na Izrael 13. travnja i ponovo 1. listopada. Američka vojska poslat će oko 100 vojnika u Izrael da upravljaju baterijom", navodi Pentagon.

Iranski ministar vanjskih poslova Abbas Araqchi u nedjelju je upozorio Sjedinjene Države da ugrožavaju živote svojih vojnika time što ih "šalju da upravljaju američkim proturaketnim sustavima u Izraelu".

"Iako smo postigli nevjerojatne napore proteklih dana da suzbijemo puni rat u našoj regiji, reći ću jasno da nemamo crvenih linija u obrani naših ljudi i interesa", objavio je Araqchi na X-u.

Iran je ispalio projektile i dronove na Izrael u travnju dok je 1. listopada ispaljeno više od 180 balističkih projektila uslijed eskalacija u borbama između Izraela i Hezbolaha u Libanonu. Mnogi su presreteni, no neki su probili obranu.

THAAD sustav Foto:Afp

THAAD tako preciznim čini radarski sustav koji mu daje informacije o metama.

Radarski sustav, koji se može postaviti s raketnom baterijom ili je već postavljen na brodovima američke mornarice ili na drugim instalacijama, može otkriti rakete na dva načina. Konfiguriran je da hvata i prati ciljeve na dometima do 3000 kilometara, a u svom terminalnom režimu usmjeren je na uništenje ciljeva tijekom njihova spuštanja. Iran je, usporedbe radi, udaljen oko 1700 kilometara od Izraela.

Ovo nije prvi put da SAD šalje THAAD Izraelu. Jedan je poslao 2019. na vježbu.

Isto tako, raspoređivanje sustava THAAD u Južnoj Koreji 2017. godine, s obzirom na to da su prijetnje balističkim projektilima iz Sjeverne Koreje bile sve veće, izazvalo je žestoko protivljenje Pekinga, za koji su stručnjaci rekli da je zabrinut da bi se moćni radar mogao koristiti za špijuniranje aktivnosti unutar Kine.

SAD je također rasporedio THAAD na otok Guam kako bi zaštitio važne američke vojne baze na pacifičkom otoku od mogućih prijetnji balističkim projektilima iz Sjeverne Koreje ili Kine.

Raspoređivanje sustava THAAD u Izrael dolazi u trenucima kada cijeli svijet strahuje od odmazde Iranu za nedavni napad. Pretpostavlja se kako bi napad mogao uslijediti sljedećih dana. Dužnosnici SAD-a vjeruju da je Izrael odredio ciljeve i da će gađati iranska vojna i energetska postrojenja.

Pročitajte i ovo Ne dopuštaju mu prilaz Cijela Europa strahuje da je ovo ruski trojanski konj: "To je plutajuća megabomba"

Pročitajte i ovo tragedija u Zapruđu FOTO Svjedok strašne nesreće u Zagrebu: "Vozač je nakon sudara ispao iz autobusa, koji je nastavio vožnju"

Povezane teme