Strani državljanin

Psovao pred policijom pa zadržan u pritvoru 10 dana

Moskovska policija Foto: Afp
Američki državljanin pritvoren je u Rusiji zbog psovanja tijekom policijske pretrage njegovog stana.

Američkog državljanina ruski je sud zadržao u pritvoru na 10 dana jer je psovao tijekom policijske pretrage njegova stana, izvijestio je u utorak list Kommersant.

Tužitelji su rekli da je američki državljanin, 36-godišnji Angelo Joseph Talarico Četvrti, psovao na engleskom dok su policajci pretraživali moskovski stan njegove supruge u sklopu istrage o krađi bitcoina u regiji Murmansku, navodi list.

Pročitajte i ovo Uhićeni otac i maćeha Malinda je bila vezana u podrumu i zlostavljana do smrti: Jedan jezivi detalj otkrio je mučnu istinu

U policijskom izvješću navodi se da je Amerikanac, koji se u Rusiju preselio iz Los Angelesa, vikao na policajce i upotrijebio dvije riječi "čije su značenje oni razumjeli", izvijestio je Kommersant.

Američki državljanin je negirao administrativni prekršaj manjeg huliganstva i upotrebe nepristojnog jezika na javnom mjestu. Uhićen je u Moskvi, sud ga je proglasio krivim i stavljen je u pritvor na 10 dana, navodi list.

Njegov odvjetnik odbacio je optužbe da je psovao rekavši da su on i supruga bili u kuhinji stana tijekom pretresa. Žalba je odbačena.

Pročitajte i ovo Jedan u teškom stanju Krenuli u borbu, ali tenkom su slučajno nagazili na gnijezdo: Vojnici završili u bolnici

Sjedinjene Države upozoravaju svoje građane da ne putuju u Rusiju, navodeći niz razloga, uključujući "mogućnost da američke državljane sigurnosni službenici ruske vlade uznemiravaju i izdvajaju radi pritvaranja", kao i moguće proizvoljne provedbe zakona.

Rat u Ukrajini izazvao je najgoru krizu u odnosima između Rusije i Zapada još od razdoblja Hladnog rata kada su se Moskva i Washington suočili oko postavljanja nuklearnog oružja u kubanskoj raketnoj krizi 1962.

Gotovo nijedan američki novinar sada nije ostao u Moskvi, navodi Reuters. Evan Gershkovich, novinar Wall Street Journala, pritvoren je 2023. zbog špijunaže. Paul Whelan, veteran američkih marinaca, pritvoren je zbog špijunaže 2020. Obojica poriču optužbe.

Pročitajte i ovo Newcastle VIDEO Drama iznad zračne luke: Avion zbog kvara satima kružio oko aerodroma, sletio s uvučenim kotačima

Nekolicina američkih građana privedena je zbog običnijih prijestupa.

Američkog stožernog narednika Gordona Blacka uhitila je 2. svibnja policija u ruskom dalekoistočnom gradu Vladivostoku pod sumnjom da je krao od žene s kojom je bio u vezi.

Državljanin SAD-a William Russell Nycum dobio je 10 dana zatvora zbog "sitnog huliganstva" ranije ovog mjeseca.