otkrivamo detalje

Pitali ste se koji je to posao preko interneta za koji možete dobiti 8 tisuća eura? Imamo odgovore

Otkrivamo što se krije iza najave Kolinde Grabar-Kitarović da će Hrvati preko interneta zarađivati 8 tisuća eura.

Aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poručila je u nedjelju iz Osijeka da će otvoriti nova radna mjesta, iako neki tvrde da se to ne može.

"Tvrdim da se to može jer već imam dogovore s nekim državama da nam Hrvati odu na obuku negdje drugdje i da se vrate u Hrvatsku, da rade preko interneta u nekoj drugoj državi, a u Hrvatskoj zarađuju osam tisuća eura. Zamislite što to znači za naše mlade", istaknula je kandidatkinja na predsjedničkim izborima.

Ta njezina najava izazvala je veliki interes u javnosti, a mi smo provjerili o čemu se radi.

Službenih informacija nema, ali doznajemo da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tijekom posjeta Izraelu u srpnju ove godine o tome razgovarala s tamošnjim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

On je ponudio da hrvatski IT stručnjaci dođu u Izrael na obuku, vrate se u Hrvatsku i rade za izraelske tvrtke. Izrael ima veću potražnju nego ponudu IT stručnjaka, pa nudi Hrvatima da pomognu.

Informacije su postale ključan poslovni resurs. U rujnu je potpisan sporazum o suradnji između Hrvatske i Izraela protiv kibernetičkih prijetnji. Prijetnje kibernetičkoj sigurnosti u 2018. godini prouzročile su čak 500 milijardi eura štete.

Prosječna plaća softverskog inženjera u Izraelu iznosi 5000 eura, a izvor blizak Kolindi Grabar-Kitarović objašnjava da bi to bilo približno 8000 eura u bruto iznosu.

Sada je malo jasnije na što je mislila šefica države, ali ostaje otvoreno pitanje zašto o toj ponudi nije ranije izvijestila javnost, već je čekala predizborni skup. Ili je baš to odgovor.