Bosanska veza

Pala još dva člana Cezarove narkobande: Otkriveno što su im bile zadaće

Objavljeni detalji USKOK-ove akcije Foto: Goran Mehkek/Cropix
Optužena su još dvojica okrivljenika zbog nabave i prodaje velikih količina droge, oružja, streljiva i eksploziva.

USKOK je, nakon provedene istrage te optužnica podignutih 10. siječnja i 16. travnja 2024. kojima je dosad optuženo 16 osoba, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv još dvojice državljana Bosne i Hercegovine u dobi od 31 i 24 godine zbog kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama te nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, sve u sastavu zločinačkog udruženja.

Riječ je o članovima skupine koju je predvodio 38-godišnji državljanin BiH Dino Muzaferović zvan Cezar, a koji služi četverogodišnju zatvorsku kaznu u Italiji, gdje je, prema pisanju medija, izručen iz Njemačke.

Optužnicom se okrivljenici terete da su od početka 2022. do 24. svibnja 2023. u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Nizozemskoj i Belgiji, kao članovi zločinačkog udruženja osnovanog za nabavu i prodaju većih količina raznih vrsta droga, kao i većih količina raznog oružja, streljiva i eksploziva, raspolagali s najmanje 23 kilograma kokaina, 87 kilograma heroina, 131 kilogramom marihuane, 100 kilograma hašiša, točno neutvrđenom količinom amfetamina i najmanje 6,1 kilograma mješavine paracetamola i kofeina koje su koristili za povećanje mase droga, ukupne vrijednosti od najmanje 3.313.600 eura.

"Okrivljenici su drogu prodavali za najmanje 30.000 eura po kilogramu kokaina, 1600 eura po kilogramu marihuane te 500 eura za 100 grama hašiša. Amfetamin su prodavali po cijeni od najmanje 1300 eura za kilogram, a heroin za 22.000 eura po kilogramu. Tako su za svoje zločinačko udruženje zaradili najmanje 525.640 eura", stoji u optužnici USKOK-a.

Pročitajte i ovo Napad u poznatom restoranu Šok na Hvaru: Ribar Mijo zbog ozljeda prebačen u Split, oglasio se napadačev sin

Drogu su nabavljali iz Crne Gore, Turske, Belgije i Nizozemske. Zatim su drogu i smjese za povećanje mase droge, tzv. punila, dovozili u Zagreb i Ljubljanu do unajmljenih garaža i stanova, kao i u BiH te Njemačku. Na tim se lokacijama droga skrivala i pripremala za daljnju prodaju, miješala s punilima, vagala i pakirala te se prema uputama dostavljala i prodavala kupcima u više europskih država.

Okrivljenici su imali najmanje 12 pištolja, dvije automatske puške, 6000 metaka, 20 kilograma eksploziva, dva detonatora, magnet za pričvršćivanje eksploziva i daljinski upravljač za detonatore. Vatreno oružje, streljivo i eksplozivne tvari okrivljenici su nabavljali u BiH, a potom su ih skrivali u BiH, Hrvatskoj i Sloveniji.

Pročitajte i ovo Dobra ideja Pogledajte novi trend koji se širi Zagorjem i Slavonijom

Pročitajte i ovo Širi se rat? Turska vojska ući će u Izrael? Erdogan poslao zlokobnu poruku: "Mogli bismo nešto slično napraviti i njima"

Zaradu od prodaje droge i oružja podijelili su sukladno svojim ulogama u zločinačkom udruženju.

Zadaće dvojice protiv kojih je USKOK sada podignuo optužnicu bile su prijevoz droge, oružja, novca i članova zločinačkog udruženja, kao i daljnja neovlaštena prodaja droge. Osim toga, 31-godišnjak je bio zadužen i za pronalaženje i najam stanova i garažnih prostora na području Bosne i Hercegovine u kojima se droga skrivala i pripremala za prodaju.

USKOK je u optužnici predložio produljenje istražnog zatvora protiv jednog okrivljenika te određivanje istražnog zatvora protiv drugog okrivljenika.

U odnosu na preostala četiri okrivljenika, protiv kojih je istraga pokrenuta 25. svibnja 2023., postupak je razdvojen te se istraga protiv njih nastavlja.

Povezane teme