"apeliram na sve"

Beroš kaže da je njegova objava bila slikovita: "Očigledno sam postigao ono što sam želio, čekaju nas izazovna vremena"

Vili Beroš, ministar zdravstva, objasnio je da je njegova objava o potpunoj mobilizaciji zapravo bila slikovita, jer je ona na snazi još od ožujka. Otkrio je i da je zatražio izradu registra zdravstvenih djelatnika koji su preboljeli COVID.

Očigledno sam postigao ono što sam želio, potaknuti razmišljanje o trenutku u kojem se nalazimo. Mislim da je vrijeme za slikovitu mobilizaciju, ali i  za jedinstvo i solidarnost, rekao je ministar Vili Beroš, naglasivši da pri tome ne negira odluku o mobilizaciji od 14. ožujka.

"Apeliram na sve da se pridruže velikom timu zdravstvenih radnika koji se bore za zdravlje nacije", rekao je Beroš, dodajući da je to naša profesionalna i domoljubna obaveza. 

Objasnio je da je njegova objava bila slikovita da je krajnej vrijeme daozbiljno shvatimo prijetnju. "Brojevi su veliki, moramo znati da se bolnički sustav postepeno puni", kaže Beroš.

Čekaju nas izazovna vremena i želimo mobilizirati čitav zdravstveni sustav, rekao je Beroš, dodajući da će se oni na koje se to odnosi prepoznati u njegovim riječima.

Rekao je da u ovom trenutku ne pružamo svi maksimum koji je potreban. "Pohvalio sam one koji rade, poglavito oni koji rade u respiratornim centrima", kaže ministar, dodajući da svjedočimo opterećenju epidemiološke službe zbog čega je malo zapelo praćenje kontakata, a što je jedan od najvažnijih alata borbe protiv virusa. 

Neformalna objava

Rekao je i da veseli broj studenata koji se žele priključiti. "Ovo nije formalna objava, jer formalna vrijedi od 14. ožujka, nego apel da se svi uozbiljimo iako nismo svi opterećeni u ovom trenutku, ali je pitanje što nas čeka", kaže Beroš.

Onima koji tvrde da je virus izmišljen i da je u pitanju teorija zavjere poručio je da pogledaju katastrofične snimke od proljetos i da napravimo sve da pokušamo izbjeći taj scenarij. "Vlada ne zahtjeva ni od koga da radi besplatno. Troškovi su veliki, ali Vlada će naći mogućnosti da plati sve one koji su radili, što govorim od samog početka. Trudit ću se, ukoliko to bude moguće u ovom trenutku, da nađemo načina i za stimulaciju svih koji su radili u COVID pozitivnim centrima", rekao je Beroš. 

Nije odgovorio koliko se liječnika odazvalo pozivu da se aktiviraju iz mirovine. "Imamo 73 tisuće zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika. Preraspodjelom ćemo nastojati čim duže zadovoljiti potrebe. Moramo biti spremni na sve opcije, bolje da su oni tu nego da ih počnemo tražiti kad zatreba", rekao je Beroš.

Registar pozitivnih zdravstvnih djelatnika

Beroš je rekao i da je prije dva dana naložio HZJZ-u da naprave registar zdravstvenih djelatnika koji su preboljeli koronavirus

Dodao je da će danas u KB Dubrava biti upućeno 10 respiratora i pet intenzivista. "Tako će biti i sljedećih dana. Svim ustanovama stojimo na raspolaganju, kako kadrovskog tako i materijalnog pitanja", kaže Beroš, dodajući da je zdravstveni sustav velik, ali je pokazao određenu fleksibilnost i proljetos, a trude se i sada to pokazati.

Komentirajući nešto manji broj novozaraženih danas, Beroš je rekao kako bi volio da je to posljedica mjera, ali da već tjednima svjedočimo manjim brojevima početkom tjedna. "Ali već sada svjedočimo rezultatima mjera koje su uvedene prije tjedan dana", rekao je ministar.

Objava na Facebooku

Beroš je na Facebooku objavio da je naredio potpunu mobilizaciju cijelog javnozdravstvenog sustava.

"Aktualno stanje s koronavirusom tjera nas sve u zdravstvenom sustavu na izvanredni angažman, od liječnika primarne zdravstvene zaštite, hitne pomoći, zavoda za javno zdravstvo do svih bolnica koje skrbe za sve oboljele. Naredio sam kao ministar zdravstva potpunu mobilizaciju cijelog javnozdravstvenog sustava u Hrvatskoj. Upravo je ovo vrijeme da pokažemo istinsku predanost našem pozivu", napisao je Beroš.