U Sinju kiša poremetila mjere

Proslava blagdana Velike Gospe: "Kada se sve sruši, ostaju samo veze braka, obitelji, prijateljstva''

1/2 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Svetkovina Velike Gospe ove se godine slavi uz posebne epidemiološke mjere.

-Velika Gospa obilježava se 15. kolovoza kada vjernici diljem Hrvatske hodočaste u marijanska svetišta

-Svetkovina se ove godine slavi uz posebne epidemiološke mjere 

Tijek događanja pratite u nastavku:

18:30 Premijer Andrej Plenković u subotu je posjetio marijansko svetište u Trsatu. Nazočit će svetoj misi koju predvodi nadbiskup Riječke nadbiskupije mons. Ivan Devčić.

"Zadovoljstvo je biti u jednom od glavnih hrvatskih marjanskih svetišta, želim još jednom svima čestitati blagdan Velike Gospe, nadam se da su ga svi naši sunarodnjaci proveli lijepo i ugodno", rekao je premijer.

15:27 Nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić u subotu je u Sinju, u propovijedi na proslavi Uznesenja blažene Djevice Marije u okolnostima pandemije, poručio kako je "društveni virus" nebrige za starije osobe opasniji od koronavirusa.

Tradicionalna procesija na svetkovinu Blažene djevice Marije, na koju su ranijih godina u Sinj hodočastili deseci tisuća vjernika iz Dalmacije i susjedne BiH, ove je godina otkazana zbog epidemioloških mjera zaštite od širenja koronavirusa.

"U pandemiji koronavirusa najugroženija je populacija osoba zrelije životne dobi. Međutim, za njih je daleko opasniji društveni virus: samodostatnosti, zaborava, nepažnje, nebrige i 'kulture' odbačenosti starijih osoba", istaknuo je nadbiskup Barišić.

Kazao je kako u mentalitetu mladosti, ljepote, uspjeha, konkurencije, gdje se čovjek vrednuje po društvenom statusu i imanju, osobe treće i četvrte životne dobi ne samo da su "periferija, nego se ponekad na njih gleda kao na teret društva".

13:34  Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u subotu se, predvodeći misu na blagdan Velike Gospe u marijanskom svetištu Majke Božje Bistričke, osvrnuo na pandemiju koronavirusa te rekao da je obitelj institucija koja je prošlih mjeseci podnijela najveći teret.

"Braćo i sestre, dok vas gledam ovdje, vidim da prevagu čine obitelji. Možemo reći da je obitelj ona institucija koja je prošlih mjeseci podnijela najveći teret i sačuvala nas. Kad je sve stalo, obitelj je ostala", istaknuo je Bozanić okupljenim vjernicima na središnjem misnom slavlju u crkvi na otvorenome.

Obitelj je od prvašića do kraja osnovne škole pratila djecu i mlade i ona je onaj kutak sigurnosti, dodao je.

"Znakovito je da se u vremenu kad se pokušavalo i pokušava obitelj kao instituciju obezvrijediti, vraćamo ponovno toj osnovnoj stranici ljudskoga društva - obitelji. Obitelj nas spašava", poručio je Bozanić.

Obitelj u kojoj ima mjesta Bog, koji povezuje, ujedinjuje i diše, naveo je, dodavši da se danas posebno molio za obitelji.

12:08 Svetkovina Velike Gospe poručuje da se život ne može u potpunosti ostvariti samo u okrenutosti prema zemlji, već se potpuno ostvarenje i punina ljudskoga života prima kao nagrada ljudske okrenutosti prema Bogu, poručio je u u subotu nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić.

Predvodeći misno slavlje u svetištu Gospe od utočišta u Aljmašu na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo nadbiskup Hranić u propovijedi je istaknuo kako se za razumijevanje Marijina uznesenje na nebo moramo usredotočiti na Uskrs, na središnje otajstvo našega spasenja i vjeru u prekogrobnu novost i vječni život, pri čemu je, rekao je, Marija bila najviše uronjena u to otajstvo.

Upozorio je kako suvremeni čovjek sve više želi biti radikalno neovisan, jer ne želi ovisiti o Bogu, ni o drugim ljudima, ili zakonima prirode, a obveze prema drugima doživljava kao ugrozu vlastite komotnosti.

Na taj način, smatra Hranić, "suvremeni čovjek postaje osuđen na ulazak u džunglu tržišnoga natjecanja i prepušten njegovim zakonima".

"Kada se sve sruši, ostaju samo veze braka, obitelji, prijateljstva. Otkrili smo da smo i kao članovi jednoga naroda vezani nečim što je neraskidivo, ali iznad svega ponovno otkrivamo da smo ovisni o Bogu", istaknuo je Hranić.

11:30 Nekoliko minuta pred središnju misu u 11 sati, koju predvodi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, u Sinju je počeo veliki pljusak. Misa je iz dvorišta prebačena u crkvu. Na fotografijama se vidi kako vjernici u Crkvi ne poštuju epidemiološke mjere i da je većina bez maski. 

Misa u Sinju Foto:DNEVNIK.HR

Posebne mjere i hoće li ih se svi pridržavati?

Uz obaveznu dezinfekciju, održavanje razmaka i korištenje maski, danas se diljem Hrvatske slavi svetkovina Velike Gospe. Na riječkom Trsatu sve je spremno: mise će se služiti na otvorenom, a stolice su postavljene uz obavezan razmak.

"Vjerujemo da će i vjernici slušati preporuke stožera i držati se uputa držanja razmaka, korištenja dezinficijensa, da ponesu maskice iako ćemo biti na zraku", rekao je fra Krunoslav Kocijan, gvardijan Trsatskog svetišta.

Mnogi su se Gospi stigli pomoliti već jučer kako bi danas izbjegli gužve. Molilo se uz poštivanje preporuka.

"Izbjegavat ćemo zbog ove situacije kakva je, ali zato smo došli danas i dolazimo vrlo često", jučer nam je na Trsatu rekla Silvi iz Rijeke.

Svetkovine će proteći bez velikih procesija. Broj misa je povećan kako bi se prorijedio broj ljudi na njima. Župnici mole da se kip Gospe ne dodiruje, pričest će se uzimati na ruku, a rukovanja u znak mira neće biti. U Aljmašu je i ispovijed trebala biti na otvorenom, no došlo je do promjene plana.

"Mi smo osposobili naše ispovjedaonice koje su kao sobice, pregrađene su, svećenik je odijeljen i na te rešetke smo stavili celofan tako da je potpuno zaštićeno", rekao je Ante Markić, župnik Svetište Gospe od utočišta.

Unatoč koroni, u svetištima se očekuju tisuće ljudi

Na ulasku u Aljmaš trebala se voditi evidencija svih koji uđu, ali odustalo se i od toga. Posebna pravila vrijedit će i za trgovce i ugostitelje.

"Svaki onaj koji pruža uslugu prodavanja mora nositi zaštitnu masku, mora nositi rukavice, mora imati sredstvo za dezinfekciju i svakoga tko dolazi na štand mora dezinficirati", rekao je Darko Barjaktarević iz Turističkog ureda Aljmaš.

Mjera će se pridržavati, ali očekuju i do 50 posto manji promet: "Puno manje posla i puno više obaveza", rekao nam je trgovac Zdravko Šćuric.

"Poslije svakog gosta stol obrišemo, dezinficiramo. Konobari moraju imati i rukavice i maske i sve mora biti pod kontrolom", rekao je ugostitelj Slavko Petrijevčanin.

Mnogo vjernika neće ove godine biti ni u Sinju. Procesije neće biti, a mise će se služiti u samostanskom dvorištu.

"Za sinj je to šok jer nedostaje ta vanjska manifestacija. Mnogi žele da Gospa prođe kraj njihovog stana, da je vide, da je pozdrave. Pgraničili smo sami sebi prostor kako bismo izbjegli mnoštvo svijeta", rekao je fra Ante Čovo, gvardijan Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske.

Unatoč koroni, u svetištima se očekuju tisuće ljudi.

"Bojim se, sigurno da se bojim. Ne bi bilo u redu da se ne bojim, moramo se čuvati", rekla nam je jedna vjernica. Međutim, njezin stav ne dijeli Ilija iz Livnog: "Ja vam se iskreno samo Boga bojim i nikoga više."

Uz maske, razmak i Gospin blagoslov, svi se nadaju da će danas sve proteći bez poteškoća.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr