"Od ponedjeljka 8. ožujka u regijama Posavje i Jugoistočna Slovenija dopušta se posluživanje gostiju na terasama i vrtovima lokala", poručio je nakon sjednice vlade na twitteru ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek, dodavši da otvaranje znači i veliku odgovornost za ugostitelje.
Pogledaj na Twitteru
Otvoreni prostori lokala u te dvije regije eksperimantalno se otvaraju na tjedan dana, nakon čega će se ponovo proučiti epidemiološka situacija, a smjet će se posluživati jela i pića od šest ujutro do sedam navečer.
Dopušta se samo serviranje za stolovima, pri čemu za jednim stolom mogu sjediti najviše 4 osobe, razmak među osobama za stolom ne smije biti manji od metra i pol, a između stolova mora biti najmanje četiri metra slobodnog prostora, prema odluci vlade.
Vlada je vlasnike lokala i goste pozvala da se ponašaju odgovorno i poštuju sve protuepidemijske mjere, kako bi se ta djelatnost postupno mogla vratiti u normalu.
Lokali s terasama i vrtovima moraju osigurati sredstva za dezinfekciju ruku pri ulasku i izlasku, redovno dezinficirati stolove nakon odlaska svake grupe posjetitelja, a dopušten je ulazak u toaletne prostore. Zaposleni u ugostiteljskim lokalima moraju se testirati na koronavirus jednom tjedno.
Lokali u Sloveniji bili su zbog koronavirusa i protuepidemijskih mjera zatvoreni skoro šest mjeseci, uz više puta izražene prosvjede svojih udruga i komorskih organizacija koje su zahtijevale ublažavanje strogih restrikcija i ponovnu dozvolu rada.
Slovenski statistički zavod prošlog je tjedna objavio da je u 2020., koja je bila obilježena koronakrizom, slovenski BDP pao za 5,5 posto, što je manje od prvobitnih najava, ali da je pad prometa u ugostiteljstvu bio dvostruko veći od pada BDP-a te da iznosio 11 posto.