Komentirao i Lauc

Unatoč mjerama, u hotelskom restoranu u Zagrebu može se ručati. Iz hotela poručuju: "Dnevni boravak je uobičajena praksa"

Slika nije dostupna
Nove epidemiološke mjere zatvorile su kafiće i restorane. Neki ipak rade.

Najnovije mjere zatvorile su kafiće i restorane. No, čini se kako su neki ipak pronašli rupu u novim mjerama i doskočili zabrani.

Novinari Telegrama posjetili su zagrebački hotel Sheraton, nakon informacije da tamo restoran radi i to ne samo za goste hotela. Novinari su, ne govoreći da su iz medija, pitali mogu li uplatiti dnevni boravak u hotelu, u zamjenu za restoranski vaučer.

Vaučer platiti, umanjen račun za ručak

Dobili su potvrdan odgovor. Upisan je samo jedan od dvoje prisutnih novinara budući da može povesti na ručak još jednu osobu. Cijena dnevnog boravka je 150 kuna, dobiva se vaučer, a s njim se može u Sheratonov Piano bar, restoran Kralj Tomislav ili u restoran Fontana.

Vaučer su platili odmah i dobili ga u ruke. Navode da o stvarnom dnevnom smještaju nije bilo niti riječi. U restoranu ih je dočekala konobarica kojoj su dali vaučer. Na kraju ručka potom dobili su račun umanjen za iznos vaučera. Na računu je bio naveden i fiktivni broj sobe na kojoj su prijavljeni.

"Uobičajena praksa u hotelima u cijelom svijetu"

Pitali smo u Sheratonu za komentar ove situacije i dobili odgovor da je dnevni boravak uobičajena praksa u hotelima u cijelom svijetu. Njihov odgovor prenosimo u cijelosti.

"Istina je da hotel nudi opciju dnevnog boravka što je uobičajena praksa u gradskim hotelima u cijelom svijetu. Gosti koji koriste tu uslugu imaju mogućnost dnevnog korištenja sobe te svih ostalih sadržaja hotela, uključujući i one restoranske. I ovim putem želim istaknuti da se hotel strogo drži postupaka i mjera u skladu s preporukama i odlukama mjerodavnih zdravstvenih institucija", odgovorila je za DNEVNIK.hr Tihana Baždar Gašljević, voditelj odjela marketinga HUP d.d. Zagreb.

Na konkretan upit o tome može li se doći izvana i jesti u restoranu, čak i ako se ne spava u hotelu, u odgovoru je ponovljeno: "Kao što smo naveli u prethodnoj izjavi, sadržaje hotela, uključujući i one restoranske, imaju gosti hotela koji koriste uslugu dnevnog boravka ili noćenja".

Komentirao i Gordan Lauc

Ovu dosjetku novim mjerama na svojem je Facebooku komentirao znanstvenik Gordan Lauc. Kako je napisao, nema te zabrane kojoj ljudi neće doskočiti.

"Nema tog zakona ili zabrane koju ljudi neće uspjeti zaobići, pa čak i onda kada su zapriječene drastične kazne. To je normalno i to je tako ne samo kod nas, nego i drugdje u svijetu. Upravo zato zabrane i kazne nisu učinkovit način kontrole pandemije.

Mogu imati neki kratkotrajni efekt, no ljudi se brzo snađu i nađu način kako ih zaobići. Npr. očekujem da će uskoro velik broj restorana i kafića u gradu imati ugovor s hotelima da su oni njihovi restorani i kafići i da poslužuju samo goste koji su kod njih na dnevnom boravku... I bit će sve u skladu sa zakonom i svim propisima...", napisao je Lauc na Facebooku.

Pročitajte i ovo Tri različita broja Stožer objasnio ''zbrku'' oko postotka pozitivnih: ''Nije jedno testiranje ujedno jedna osoba''

Pročitajte i ovo Od sutra na snazi strože mjere U Hrvatskoj 4396 novozaraženih, preminule 64 osobe. ''Sigurno je da će se postojeći režim mjera, koje su na snazi do 21. prosinca, produžiti''

Do 21. prosinca na snazi su pooštrene epidemiološke mjere koje su, između ostaloga, zatvorile vrata kafića i restorana.