Od sutra se na zelene tržnice vraćaju prodavači na veliko."Od 5 do 7 sati ujutro na prostoru ove Zelene tržnice omogućiti prodaja srednje-velikim OPG-ovcima iz cijele Hrvatske. Oni su imali velikih problema jer tu robu nisu imali gdje plasirati“, rekao je Stjepan Bubalo, glasnogovornik tržnice Zagreb. Na klupe tržnica diljem Hrvatske vraćaju se i konzumna jaja, med te pčelinji proizvodi. Za kupnju imate vremena od ponedjeljka do subote. Nedjeljom tržnice neće raditi.
"Tržnica kao tržnica oduvijek je radila nedjeljom jer je to mjesto bilo omiljeno kupovine građana, moramo se uklopit, kao i sve“, kaže Ago Ikić, prodavač iz Osijeka.
No, upravo je vikend spašavao prodaju, koja je na riječkoj placi pala između 50 i 70 posto.
"Subota, nedjelja nešto je došlo ljudi, ali ovih dana. Odvojena je ribarnica i mesnica i onda ljudi ne čekaju u dva reda“, kaže prodavačica Hanida.
A riječka ribarnica je neprepoznatljiva, klupe su postale izlozi.
"Nama je ok što ljudi više ne mogu dirati ribu, čačkati po njoj dok s druge strane slabo se čujemo i otežano je radit po tom pitanju“, rekla je prodavačica ribe Ema Kranjčec.
Higijena na ulazu podignuta je na najvišu razinu.
"Svi moraju imati zaštitne maske dok prodavatelji moraju imati zaštitne rukavice koje moraju mijenjati svaka 2-3 sata“, rekao je rukovoditelj službe tržnice Rijeka Hrvoje Karabajić.
Unatoč svemu kupaca ima.
"Bolje nego prije, manja je gužva čak možda više vremena za pogledati“, kaže Ivan iz Rijeke.
"Neka se narod i ljudi drže pravila pa će nam biti nadam se opet kako je nekad bilo“, smatra Stanislav iz Rijeke. Do tada će sve tržnice izgledati ovako.
U Bjelovaru prozirna folija umjesto pleksiglasa. U Sisku razmak između prodavača i pregrade za kupce. Bez dezinfekcije i kontrole ulaska nema kupnje ni na zagrebačkom Dolcu.
"Mjere su u redu, to što se vidi daje rezultate“, kaže Pero.
"Ponuda je zadovoljavajuća, mjere opreza su okej ali nadamo se da će to sve uskoro biti stvar prošlosti“, kaže Ivana iz Zagreba.
Kupci ipak od tržnica ne odustaju jer traži se domaće.
"Meni je jako važno i to ne od sad već dugo ja kupujem samo naše domaće“, kaže Liljana iz Rijeke.
"Volim kad su naši proizvodi i okrenuli smo se stvarno tome“, kazala je Vesna.
Na njihovu radost domaćeg krumpira će biti. Ličani ne miruju jer sadnja krumpira je na vrhuncu.
"27 ha smo posadili od planiranih 40 ha, ovo sve što je do sad posađeno, posađeno je u idealnim uvjetima“, rekao je Nikola Vidaković, proizvođač Ličkog krumpira. Prvi ovogodišnji urod na stolovima kupaca naći će se krajem ljeta.
Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.
Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr