kazne za manipulaciju propusnicama

U Hrvatskoj 551 osoba zaražena koronavirusom: ''Dobro je jer je linearni rast'', poznati detalji o trećoj žrtvi

Slika nije dostupna
Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je najnovije podatke o koronavirusu u Hrvatskoj. U Hrvatskoj je ukupno 551 oboljela osoba.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da je od jučer u 16 sati 56 novih bolesnika, što je ukupno 551. ''Dobro je jer je linearni rast, a ne eksponencijalni'', rekao je. Izvijestio je da je 37 osoba izliječeno. ''To ulijeva nadu i nadam se da će našim zajedničkim naporima doći do još izlječenja'', rekao je.

Ministar Davor Božinović izrazio je suosjećanje s obiteljima preminulih. Ocijenio je da se građani sve više pridržavaju mjera stožera, pa je potvrdio da će dopustiti rad specijaliziranih trgovina u sklopu tržnica, kako bi se pomoglo hrvatskoj proizvodnji. Zatražio je od lokalnih stožera da učine sve kako bi se mjere epidemiologa poštovale. Dopustit će se i rad prodavaonica građevinskog materijala u Zagrebu i Krapinsko-zagorskoj županiji kako bi se mogle sanirati posljedice potresa. ''Pokazuje se da svaki dan pratimo situaciju i promišljamo, dok je god linearni rast, mi ćemo popuštati mjere kako bismo sve bolje funkcionirali u izvanrednim uvjetima'', rekao je.

Upozorenje Crvenog križa

Čelnik Crvenog križa Robert Markt rekao je da oko 2000 volontera pomaže najugroženijima. ''Naše volontere pokreće čovjekoljublje, a ne novac. Ne otvarajte vrata onima koji traže novac. Ako ste to doživjeli, javite policiji'', rekao je. Pozvao je građane da volontere ne doživljavaju kao kurirsku službu, već da zovu u slučaju stvarne potrebe.

Ravnateljica Infektivne klinike Alemka Markotić rekla je da je osam osoba na respiratoru, a demantirala je informacije da je supruga drugog preminulog kritično.

Ministar Božinović rekao je da odluke o trgovinama na tržnicama stupaju na snagu danas, ali da će početi raditi sutra. Još čeka povratnu informaciju od lokalnih stožera i Udruge gradova i općina.

Zatvor za one koji manipuliraju propusnicama

Do sada je utvrđeno da je 771 osoba prekršila mjere samoizolacije, a policija je o tome izvijestila Državni inspektorat. Dobio je informacije da ima sumnji i u manipulacije s propusnicama. ''To je ozbiljno kazneno djelo, neće biti oprosta, može se sankcionirati od 6 mjeseci do 5 godina zatvora, a u ovakvoj situaciji neće se izricati minimalne kazne'', upozorio je.

Beroš je potvrdio da se radi na povećanju broja testiranja zdravstvenih djelatnika. Za staračke je domove rekao da su dali jasne upute, a ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da će mjere higijene i distanciranja danas još pojačati.

Istražuju slučaj djeteta čija je majka u samoizolaciji

Za slučaj majke koja je u samoizolaciji, pa dijete koje je bilo hitan slučaj navodno nitko nije htio primiti, Beroš je rekao da svi u sustavu moraju biti svjesni odgovornosti i uloge. ''Kada je riječ o djevojčici, imala je upalu slijepog crijeva, operirana je i urednog je oporavka'', rekao je i pohvalio majku koja je uredno prijavila da je samoizolaciji i organizirala da susjed djevojčicu odveze u bolnicu. Zatražio je izvještaj ravnatelja Hitne medicine o ovom slučaju, pa će istražiti sve okolnosti.

Nemaju preciznu brojku koliko se pozitivnih pacijenata liječi kod kuće, a koliko ih je u bolnici, ali kažu da ih je manji broj kod kuće.

Ministar Božinović osvrnuo se i na stanje u zatvorskom sustavu i rekao da se i tamo svi moraju pridržavati mjera, a za navodni štrajk glađu zatvorenika uputio je na Ministarstvo pravosuđa.

Treća žrtva nije bila u inozemstvu

U četvrtak popodne treća je osoba preminula od koronavirusa. Riječ je o onkološkoj pacijentici (65) iz Slavonskog broda. Županijski stožer civilne zaštite izvijestio je da prema raspoloživim podacima nije u proteklom periodu boravila izvan Hrvatske. "Pacijentica je došla u teškom stanju", rekao je na konferenciji za novinare Josip Samardžić, ravnatelj Opće bolnice "Dr. Josip Benčević" u Slavonskom Brodu.

Dodao je da su liječnici postupili po protokolu. Pacijentica je nakon obrade u brodskoj bolnici trebala biti prevezena u respiracijski centar u Osijeku, ali se zdravstveno stanje pogoršalo i nakon toga je preminula, izvijestio je. Na pitanje može li se sa sigurnošću tvrditi da je pacijentica preminula zbog zaraze koronavirusom, Samardžić je rekao kako je to teško utvrditi. "Riječ je o povezanosti s osnovnom bolesti i narušenim imunološkim sustavom na koji se nadovezala i zaraza koronavirusom" pojasnio je.